Studentkinja pronašla način da baterija na telefonu traje do 30x duže

Dobra vest za sve ljubitelje prenosivih uređaja, jedna studentkinja je slučajnim putem pronašla način da baterije u telefonima, i ostalim prenosivim uređajima, traje gotovo zauvek. Poznato je da se Li-ion baterije danas koriste u skoro svim prenosivim uređajima, ali mana im je što imaju kratak životni vek.

U Li-ion baterijama nano-žice postaju krhe usled redovnog punjenja i pucaju, što dovodi do skraćenja životnog veka same baterije. Ali, Mia Le Tai, studentkinja koja se sprema da doktorira, pronalazi način da spreči pucanje i time produži vek baterije. 

Mya Le Thai battery
Slika: pubs.acs.org

To je postigutno tako što su, kao prvo, nano-žice izrađene od zlata a potom obložene mangan-dioksidom gelom. Time su u laboratoriji uspeli da napune  i isprazne bateriju čitavih 200.000 puta, a prosek za Li-ion baterije je 5.000 – 7.000 punjenja i pražnjenja!

Thai navodi da ove baterije mogu uskoro da postanu i baterije za svakodnevnu upotrebu, ali ne samo u telefonima i tabletima već i u automobilima i ostalim električnim prevoznim sredstvima.

https://www.youtube.com/watch?v=lzFzBpwl8aU

Izvor: mirror.co.uk

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

    • Bukvalno samo crkavaju :D Za retke modele je tek loše, bukvalno možeš naći neku lošu na aliexpressu samo ako ti crkne originalna.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *