Studentkinja pronašla način da baterija na telefonu traje do 30x duže

2

Dobra vest za sve ljubitelje prenosivih uređaja, jedna studentkinja je slučajnim putem pronašla način da baterije u telefonima, i ostalim prenosivim uređajima, traje gotovo zauvek. Poznato je da se Li-ion baterije danas koriste u skoro svim prenosivim uređajima, ali mana im je što imaju kratak životni vek.

U Li-ion baterijama nano-žice postaju krhe usled redovnog punjenja i pucaju, što dovodi do skraćenja životnog veka same baterije. Ali, Mia Le Tai, studentkinja koja se sprema da doktorira, pronalazi način da spreči pucanje i time produži vek baterije. 

Mya Le Thai battery
Slika: pubs.acs.org

To je postigutno tako što su, kao prvo, nano-žice izrađene od zlata a potom obložene mangan-dioksidom gelom. Time su u laboratoriji uspeli da napune  i isprazne bateriju čitavih 200.000 puta, a prosek za Li-ion baterije je 5.000 – 7.000 punjenja i pražnjenja!

Thai navodi da ove baterije mogu uskoro da postanu i baterije za svakodnevnu upotrebu, ali ne samo u telefonima i tabletima već i u automobilima i ostalim električnim prevoznim sredstvima.

Izvor: mirror.co.uk

Povezano:
2 komentara
  1. laptopservis kaže

    Boze, nadam se da ce ovo implementirati u telefone uskoro.
    Promenio sam oko 4 baterije u poslednjih godinu, dve…

    1. Marko kaže

      Bukvalno samo crkavaju :D Za retke modele je tek loše, bukvalno možeš naći neku lošu na aliexpressu samo ako ti crkne originalna.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.