Mobilni Vesti

Studentkinja pronašla način da baterija na telefonu traje do 30x duže

battery longer life

Dobra vest za sve ljubitelje prenosivih uređaja, jedna studentkinja je slučajnim putem pronašla način da baterije u telefonima, i ostalim prenosivim uređajima, traje gotovo zauvek. Poznato je da se Li-ion baterije danas koriste u skoro svim prenosivim uređajima, ali mana im je što imaju kratak životni vek.

U Li-ion baterijama nano-žice postaju krhe usled redovnog punjenja i pucaju, što dovodi do skraćenja životnog veka same baterije. Ali, Mia Le Tai, studentkinja koja se sprema da doktorira, pronalazi način da spreči pucanje i time produži vek baterije. 

Mya Le Thai battery
Slika: pubs.acs.org

To je postigutno tako što su, kao prvo, nano-žice izrađene od zlata a potom obložene mangan-dioksidom gelom. Time su u laboratoriji uspeli da napune  i isprazne bateriju čitavih 200.000 puta, a prosek za Li-ion baterije je 5.000 – 7.000 punjenja i pražnjenja!

Thai navodi da ove baterije mogu uskoro da postanu i baterije za svakodnevnu upotrebu, ali ne samo u telefonima i tabletima već i u automobilima i ostalim električnim prevoznim sredstvima.

Izvor: mirror.co.uk

  Facebook Messenger krije novu igricu - basket!
Oznake

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

2 komentara

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger