Utisci o Swiftkey tastaturi nakon 4 godine korišćenja

Swiftkey tastaturu koristim od 2013. godine svakodnevno na svim svojim Android uređajima, i od dana kada sam je prvi put probao do sada nisam našao bolju zamenu. Ukoliko niste čuli za Swiftkey tastaturu, preporučujem da pročitate ovaj članak gde sam je predstavio pre par godina.

Kao prvo, zašto je koristim ovoliko godina i zašto nisam prešao na drugu?

Jednostavno jer ima sve što mi treba, ali baš SVE. Pod tim podrazumevam odličnu podršku za srpski jezik, nekoliko rasporeda tastera čak i za srpski jezik (jedan od njih je Dvorak, o kojem sam pisao), zatim besplatna sinhronizacija ličnog rečnika u njihov Cloud servis, podržava teme, predviđanje smajlija, predviđanje po dve reči, podešavanje tastera, veličine, pozicije… i pored svega toga besplatna je!

Zatim, istakao bih statistiku korišćenja ove tastature koja je nedavno ubačena u opcije. Tu možemo videti koje smajlije smo najviše koristili, koliki put smo prešli sa Swype, mapu kuckanja i broj ličnih reči koje smo dodali u naš Cloud nalog.

swiftkey-stats1

Kada sam pogledao koliko sam reči dodao, nisam mogao da verujem, radi se o broju od 10.000 reči! A to nije ni za sve 4 godine nego nešto manje.

swiftkey-stats

U članku koji sam linkovao na početku ovog teksta napisao sam da je poželjno uključiti opciju da tastatura „uči“ vaš stil pisanja. Ja tu opciju stalno držim uključenu i do danas je „naučila“ baš dosta i kuckam veoma brzo zahvaljujući tome. Sama mi dovršava rečenice tačno onako kako ja želim. Desi se da pogreši, ali to je 1 u 20 slučajeva.

Dalje, ako se odlučite da krenete sa korišćenjem ove tastature, dajte joj šansu, makar mesec dana, videćete kako je mnogo lakše kuckati na njoj nego na onim tastaturama koje dobijete uz telefon. Prijavite se na nalog kako biste sinhronizovali lični rečnik u Cloud i mogli da ga koristitie na bilo kom drugom uređaju (Apple iPad, iPhone, Android telefoni i tableti).

Typing_Heatmap-
Mapa kuckanja

Izaberite jezik koji vam odgovara a potom i raspored tastature (Qwerty, Qwertz, Dvorak…), temu, veličinu i ostale parametre u podešavanjima i uživajte u bržem i lakšem kuckanju!

Koliko su kreatori ove tastature shvatili zadatak ozbiljno govori i činjenica da su napravili prvu u svetu tastaturu za pametne uređaje koja ima ugrađenu neku vrstu veštačke inteligencije koja radi na principu neuronske mreže (nešto kao i ljudski mozak)! Trenutno je u Alfa verziji i dostupna samo za engleski jezik. Ako želite da je isprobate možete je pronaći na ovom linku.

Ako želite da instalirate regularnu Swiftkey tastaturu, izaberite link u zavisnosti koji uređaj imate:

Androidhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey

Applehttps://itunes.apple.com/app/swiftkey-keyboard/id911813648

Beta verziju regularne tastature možete pronaći ovde:

Androidhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey.beta

Applehttps://support.swiftkey.com/hc/en-us/articles/201960092-How-do-I-access-the-iOS-beta-

Ako imate nekih pitanja postavite ih dole u komentaru, rado ću odgovoriti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Da li se sa ovom tastaturom i aplikacijom može slati SMS poruka i kako nisam našao i da li su nešto ukljući od opcija

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *