3D Touch može otići u zaborav, dolazi nam Pre-Touch!

Od pojave 3D Touch (Force Touch) tehnologije u pametnim uređajima korisničko iskustvo je podignuto na viši nivo. Međutim, izgleda da se ova tehnologija ne razvija baš najbolje pa je zato Microsoft pokrenuo nešto još bolje – Pre-Touch.

Kako kažu iz MS razvojnog centra, korisnici svojim telefonima rukuju nežno i potpuno je besmisleno uvesti Force Touch (3D Touch), logičnije je napraviti nešto potpuno suprotno tome, a što su oni i uradili.

Pre-Touch funkcioniše tako što ekran detektuje poziciju, po širini i visini, ruke i/ili prsta korisnika i tako telefon može da odradi određenu akciju ukoliko korisnik npr. približi prst ekranu.

Ova tehnologija je skroz suprotna od Force Touch i ima mnogo više smisla, niko ne želi da nasilno dodiruje svoj telefon, zar ne? Korišćenjem Pre-Touch tehnologijom korisnik upravlja telefonom mnogo brže i preciznije, može uraditi mnogo više akcija pre a i nakon samog dodira ekrana, više nego sa Force Touch.

pre-touch
Slika: youtube.com

Pre-Touch detektuje i kada korisnik uhvati telefon jednom rukom i pokušava da nešto dodirne. Tada se pojavljuju potpuno drugačije opcije nego kada telefon drži u jednoj a upravlja drugom rukom. Takođe poseduje i mogućnost upravljanja sa dva prsta – multitouch.

Mogućnosti ima zaista mnogo i to je prava tehnologija koja treba da se uvede u pametne uređaje, ima mnogo više smisla i mnogo je prirodnije korišćenje samog uređaja nego sa Force Touch. Nadam se da će je ubrzo dovoljno razraditi i implementirati u veći broj uređaja.

Izvor: androidauthority.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *