Kako napraviti 360-degree slike sa Android telefonom?

360-degree slike i video snimci postaju sve popularniji. Youtube je uveliko uveo podršku za ovakve snimke, ali i Facebook. Svakog trenutka očekujemo da Favcebook omogući i 360-degree slike, ostaje nam još da rešimo kako da ih kreiramo. Ne, nije vam potrebna posebna kamera, iako je to brže i elegantnije rešenje, potreban vam je malčice moderniji Android telefon. Pod „moderniji“ mislim da poseduje žiroskop (Gyroscope).

Ako imate takav telefon, mžete nastaviti ovo uputstvo.

1) Biće potrebno da besplatno instalirate Google Camera aplikacija sa Play prodavnice. Evo linka: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.GoogleCamera

Ako vam je aplikacija nedostupna, instalirajte .apk sa OVOG linka (proveren) prema OVOM uputstvu.

2) Otvorite je i pokrenite mod za slikanje pod nazivom „Photo Sphere“ tako što ćete prevući prstom po ekranu sa leva na desno da bi se otvorio izbor modova za slikanje.

360-degree sphere picture image create1

3) Nakon toga će se pojaviti uputstvo za slikanje. Ima samo 2 stranice. Kada ih zatvorite videćete kameru u malom pravougaoniku.

360-degree sphere picture image create1 360-degree sphere picture image create1

4) Usmerite u početnu tačku i kamera će sama uslikati. Moraćete da izigravate stativ koji se okreće. Držite telefon ispred sebe čvrsto u rukama i orkećite se oko svoje ose. Kada završite slikanje panorame, krenite da slikate gore i dole. Opet, pazite da se ne pomerite sa tačke na kojoj stojite.

360-degree sphere picture image create1

5) Usmerite telefon ka svim tačkama koje su postavljene kako bi sfera bila što potpunija.

6) Nakon toga sledi obrada sfere. Ovaj proces može potrajati nekoliko minuta.

Sferu možete pregledati preko Google Camera aplikacije ili je otpremiti na Google+ nalog pa je možete pregledati i preko računara. Kada dobijete mogućnost da 360-degree slike stavljate na Facebook, možete i tamo.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *