DVB-T2 za Android uređaje – kako gledati TV na Androidu?

DVB-T2 risiveri su postali obavezni u Srbiji ukoliko i dalje gledate TV preko antene, sem ukoliko vaš TV nema u sebi već ugrađen jedan ovakav.

Za korisnike Android telefona i tableta ovo je dobra vest jer mogu gledati na svom Android uređaju TV bez interneta sa maksimalnim kvalitetom slike. Ali, za tako nešto potreban je DVB-T2 risiver za telefon, kao što postoje oni razni za TV.

Sledi uputstvo kako da proverite da li vaš uređaj podržava DVB-T2 risiver i kako da instalirate sve šta je potrebno. Na kraju se nalazi i video.

Provera kompatibilnosti uređaja:

1) Prvo je potrebno proveriti da li vaš uređaj podržava NEON

Pre svega, NEON podršku imaju procesori iz Cortex-A serije, gde spadaju ARMv7-A i ARMv8-A. Dakle, svi Cortex-A procesori počevši od Cortex-A5 pa nadalje. Sa izuzetkom A9 serije gde NEON nije obavezan pa neki uređaji imaju a neki ne. Ukoliko vaš uređaj ima minimalno Cortex-A5 procesor (to je otprilike minimalno 1GHz dual-core), sigurno podržava NEON (izuzev A9, onda morate proveriti).

Ukoliko niste sigurni da li vaš uređaj ima podršku za NEON, ili imate A9 čip, sa sigurnošću to možete proveriti na sledeći način:

1.1) Instalirajte neki bolji File Manager na telefon, npr. File Manager (by Cheetah Mobile)

1.2) Sada je potrebno ući u „root“ putanju interne memorije tako što ćete tapnuti na ikonicu telefona pored ikonice kućice u gornjem levom uglu (nije potreban root za ovo).

DVB-T2 android

1.3) Kada se izlistaju fajlovi i folderi, tapnite na lupu kako biste izvršili pretragu. U polje za pretragu ukucajte „cpuinfo“ bez navodnika.

DVB-T2 android

1.4) Otvorite fajl koji je pronađen, odaberite „text“ i od ponuđenih tekst editora odaberite taj ugrađeni koji nudi „File Manager“ (žuta ikonica).

DVB-T2 android DVB-T2 android

1.5) Imate nekoliko informacija o procesoru vašeg telefona. Pronađite da li bilo gde piše NEON. Ako piše, vaš uređaj PODRŽAVA DVB-T2! Ukoliko ne piše, ne možete koristiti ovaj risiver.

DVB-T2 android

2) Sada je potrebno proveriti da li podržava OTG.

Većina novijih uređaja, dakle uređaji sa Cortex-A5 pa nadalje, uglavnom imaju podršku za OTG (on-the-go). Ukoliko ne znate da li vaš uređaj podržava OTG, to možete proveriti tako što ćete na sajtu gsmarena.com u pretrazi uneti model svog telefona i u specifikacijama pronaći reč „USB Host“. Za bržu pretragu pritisnite CTRL+F i ukucajte reč USB Host.

DVB-T2 android

Ako vaš uređaj podržava NEON i OTG, možete gledati TV na njemu pomoću DVB-T2 risivera!

3) Sad je potrebno još nabaviti DVB-T2 risiver za Android. Možete kupiti jedan ovde: http://www.josipovic.rs/sr-latn/artikli/detalji/1886/horizons-pad-tv-risiver-%28mikro-usb-dvb-t2-risiver-za-mobilne-i-tablete%29

(PDF uputstvo)

Povezivanje risivera sa Android uređajem

1) Prvo je potrebno priključiti risiver u microUSB port na telefonu. Dakle, to je isti onaj port za USB kabl i punjač.

2) Zatim je potrebna aplikacija pomoću koje ćemo gledati TV. Instalirajte Pad TV HD jer jedino sa njom uređaj ispravno funkciniše.

DVB-T2 android

3) U risiver morate priključiti antenu kako bi uhvatio signal. U pakovanju se dobija antena i priključuje se tako što je samo malo jače pritisnete, ne pokušavajte da zašrafite.

4) Pokrenite aplikaciju, odaberite državu i pritisnite pretragu.

DVB-T2 android

NAPOMENA: bitno je da se uređaj, ili antena, nalazi napolju! Ovaj risiver je namenjen da se koristi na otvorenom prostoru, ne u kući, stanu, prodavnici… Unutra imate svoj TV ili IPTV i slično. Dakle, izađite napolje i skenirajte kanale.

Ako ste u prodavnici i želite da isprobate uređaj, to nećete uspeti u samoj radnji, morate izaći napolje.

Namena uređaja i jeste da se koristi napolju, pa je idealan za npr. taksiste, portire, vozače… za sve one koji više vremena provode na otvorenom.

U video snimku ispod sam napravio uputstvo za sve ovo, pa možete pogledati ako vam je lakše.

Video uputstvo

Link za kupovinu uređaja: http://www.josipovic.rs/sr-latn/artikli/detalji/1886/horizons-pad-tv-risiver-%28mikro-usb-dvb-t2-risiver-za-mobilne-i-tablete%29

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Uređaj DVB -T2 risirver za Andoid telefon može da se kupi u prodavnici računara Gigatron. Cena uređaja DVB-T2 risirver za android je 1000 Dinara.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *