Kako promeniti smer skrolovanja točkića na mišu?

Ako kao i ja mislite da je mnogo prirodnije skrolovati stranicu u smeru u kojem i vrtite točkić (a ne suprotno kao što je svuda podešeno), onda je ovo tutorijal za vas.

Windows nema ugrađenu opciju za promenu smera skrolovanja točkićem na mišu pa se to mora izvršiti izmenom ključa u registaru (Windows Registry).

Međutim, može se rešiti i softverima kao što su AutoHotkey ili specijalnim za vaš miš. Lično ne volim da instaliram dodatni softver da bih omogućio samo jednu funkciju u sistemu, pa je AHK otpao na samom početku. Dok sam krenuo da tražim putanju u Windows Registry, setih se da imam već instaliran softver za moj X7 miš gde sam uveliko podesio tonu opcija, pa rekoh možda ima i ova.

Na svu moju sreću ima te opcije! Softver koji sam dobio uz miša se zove X7 Oscar Editor i veoma je moćan. Tu sam ubacio skripte koje pokrećem kombinacijom tastera (ili dodatnim tasterima na samom mišu), izmenjao DPI itd, a našao i opciju da promenim smer skrolovanja. Ako imate sličan softver, samo potražite, velika je verovatnoća da ima i ove opcije.

Međutim, ako nemate ovakav softver, možete preko Windows Registry srediti stvar.

1) Pronaći „VID_“ broj miša

Ovaj broj će vam trebati kako biste kasnije pronašli putanju u Win Registry. Otvorite Control Panel, pronađite podešavanja za miša (imate pretragu gore desno), kliknite na tab Hardware, zatim Properties. Sad kliknite na Details i iz padajućeg menija odaberite Device Instance Path property ili na srpskom Putanja instace uređaja. Tu se nalazi nešto „VID_xxx“ – neki broj. Zapišite ga.

2) Putanja do Registry ključa

Otvorite Run prečicom Win + R i ukucajte regedit i lupite enter. Sa leve strane przora koji se otvorio idite do ove putanje:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\HID\VID_???\VID_???\Device Parameters

U ovoj putanji kod upitnika pronađite broj svog miša. Pogledajte sliku ispod i biće vam jasnije.

inverse wheel scroll how to

3) Izmena vrednosti

Sad sa desne strane pronađite FlipFlopWheel, kliknite dva puta i u prozorčetu unesite 1 (jedan) i potvrdite sa ok. Ako stavite 0 (nula) vratiće se na staro.

inverse wheel scroll how to

Izvor: superuser.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *