Uštedite i do 5x na vašem štampaču!

Verovatno su boje najveći problem onima koji poseduju InkJet štampače: brzo se troše, boje mnogo koštaju. Ali, ako se samo malo potrudite možete uštedeti mnogo novca za boje, a i na papiru.

Lično sam uštedeo 5 puta samo prilikom kupovine boja, a još dodatno prilikom samog izbora pre štampanja! Možete i vi ako ispratite ove savete.

1) Kupujte pametno boje

Ketridži su skupi, ali možete proći mnogo jeftinije pomoću ovog „trika“. Evo proste računice.

Jedan ketridž za moj Canon štampač CL-511 (boje) košta 2.190 RSD,  i to je najjeftiniji koji sam našao na netu. Drugi ketridž PG-510 (crna) košta 1.890 RSD, opet najjeftiniji na netu. Kapacitet: 9ml po ketridžu.

Otišao sam u Game Shop i kupio 4 bočice boja (crna + 3 boje), svaka je od 45ml, a sve zajedno su koštale 800 dinara!

save printer ink

Vrelim metalom sam probušio rupe na ketridžima koje sam dobio (i ispraznio nakon dva dana) uz štampač i pomoću šprica i igle napunio (potražiti tutorijal na netu da biste znali gde izbušiti rupe i koja boja gde ide!).

Jeftinije izađe čak i kada nosite da vam pune ketridže u knjižari. Kod mene sam našao u jednoj većoj knjižari da pune crnu za 1.000 dinara, opet je dosta skuplje.

2) Izbor fonta

Nakon što smo već onoliko uštedeli na bojama gotovo da ne moramo više nigde jer će nam onih 4x45ml trajati dosta dugo (meni više od 3 godine uz prosečno štampanje). Ali neko možda nije našao paket boja za 800 dinara ili jednostavno ne zna, ne želi, boji se, da puni štampač sam, evo dodatni saveti.

Ako koristite neke od ovih fontova možete uštedeti do 30% boja!

  • Ryman Eco (~30%)
  • Times New Roman (~27%) – Windows
  • Century Gothic (~30%) – Windows
  • Garamond (~30%) – Windows

 

Na sajtu imate instrukcije kako se instalira za sve operativne sisteme, a ja sam pisao uputstvo kako da instalirate na Windows-u: https://www.saznajnovo.com/2011/06/kako-instalirati-dodatne-fontove/

3) Izbori pri štampanju

Pre nego što stisnete konačno „Print“ dugme koje pokreće štampanje, imate izbore štampanja. Tu možete odabrati šta štampate: dokumenta, sliku, standard, koverta, a ima i opcija „Paper saving“. Negde okolo se nalaze i opcije kao što su: 2 stranice na 1 papiru, duplex (ako vaš štampač podržava), prioritet brzina, crno-belo…

save printer ink

Ove parametre podesite u zavisnosti šta štampate. Recimo, ako štampate crni tekst na belom papiru izaberite za kvalitet – Fast, a možete otkačiti i Grayscale. Nema potrebe da koristite Normal ili Quality opciju za tekst, te su uglavnom samo za slike.

4) Pametno raspoređivanje elemenata

Ako štampate grafike i tekst rasporedite ih tako da se lepo uklope u što manje strana. Ako može da se slika uglavi negde u tekst zašto potrošiti još jedan papir samo za tu malu sliku?

Takođe, ako štampate npr. snimak ekrana, ili nešto slično, isecite delove koji nisu potrebni. Recimo, ako vam nije bitno da se vidi start traka isecite je.

Izbacite suvišne redove, smanjite margine, smanjite prored, malčice skupite slova, koristite font iz koraka br. 2 iznad… Ali ovo samo ako nemate određeno kako morate formatirati tekst! Ako vam je poslodavac, mentor, profesor… rekao da mora font taj i taj, margine te i te, vi tako uradite.

5) Uštedite na štampanju veb stranica

Postoji sajt koji je namenjen za ekonomično štampanje veb stranica. Veoma je koristan, a o njemu sam još pre pisao, pa pogledajte – https://www.saznajnovo.com/2014/09/kako-prilagoditi-web-stranice-za-stampanje/

6) Isključite štampač samo kada je to potrebno

Kada se InkJet štamač isključi skorz iz struje i ponovo uključi, on pokreće ciklus čišćenja. Čišćenje troši ketridž, možda ne mnogo, ali kada radi često onda da. Međutim, ne valja ni stalno ostavljati štampač uključenim jer kada se isključi on zaštiti ketridže od isušivanja.

save printer ink

Dakle, ako znate da ćete koristiti štampač češće, nemojte ga isključivati. Ako znate da ga nećete koristiti neko vreme, isključite ga ručno pomoću njegovog dugmeta kako bi se sprečilo prebrzo isušivanje ketridža.

7) Proverite greške pre štampanja

Dobro proverite da niste napravili neku grešku, jer kada odštampate nema vraćanja, jedino vam preostaje da ponovo ištampate. A to znači dodatni papir/i i više potrošene boje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *