[Windows] Kako otkriti koji proces koristi kameru?

Želite da otkrijete da li neki zlonameran program koristi vašu kameru? Ili želite da saznate zbog kojeg programa ne možete da koristite kameru dok, recimo, pričate preko Skype-a?

Sledi uputstvo kako da tačno otkrijete koji proces koristi kameru i kako da ga ugasite.

1) Prvo instalirajte Process Expolorer ili Explorer Hacker

2) Sad otvorite Devices Manager

Stisnite Win + R, kopirajte ovo i lupite Enter: mmc devmgmt.msc

sta koristi kameru proces

3) Pronađite kameru

Obično se nalazi pod stavkom „Uređaji za obradu slika“. Uglavnom ima u nazivu „camera“, lako ćete pronaći.

sta koristi kameru proces (2)

4) Pronađite fizičko ime kamere

Kliknite desnim tasterom miša na uređaj kamera i izaberite Svojstva. Zatim kliknite na karticu Detalji i u padajućem meniju pronađite „Ime objekta fizičkog uređaja“ ili „Physical device object name“ ako je sistem na engleskom. Sad će vam se ispisati nešto ovako „\Device\00000040„. Taj broj se razlikuje od računara do računara. Desni klik na njega i kopirajte.

sta koristi kameru proces (2)

5) Pronalaženje procesa

Pokrenite jedan od ona dva programa koje ste instalirali u koraku 1 i pritisnite Ctrl + F da pokrenete pretragu. U polje samo nalepite ono što ste kopirali sa Ctrl + V i kliknite Find (ili Enter)

sta koristi kameru proces (2)

6) Gašenje procesa

Najbolje je da ugasite ručno, npr. ako vam Chrome koristi kameru samo ugasite Chrome (pisao sam o tome kako da znate koja kartica vam koristi kameru ili mikrofon pa se možete lakše snaći), a ako ne znate koji je to program/proces, možete kliknuti desnim tasterom miša na proces i odabrati „Terminate“ (nije preporučljivo za manje iskusne korisnike).

sta koristi kameru proces

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *