Zvaničan način da sprečite Win7 da se ažurira na Win10

Microsoft je rešio da „na silu“ ažurira Windows 7 na Windows 10 i mnogim korisnicima se to ne sviđa. Ako ste među onima koji žele da zadrže Windows 7, Microsoft je ponudio zvanično rešenje za to!

Ukratko: kada ovo odradite MS više neće moći da instalira Windows 10 bez vašeg znanja i dozvole. Dakle, možete biti bez straha da će vas dočekati Windows 10 kada se vratite kući.

Korak 1: preuzmite ažuriranje KB3050265 pomoću jednog od ponuđenih linkova ispod.

Za Windows 7 x64/64-bit

Za Windows 7 x86/32-bit

Korak 2: pokrenite instalaciju i uradite zatražene korake. Ponovo pokrenite računar ako se bude tražilo.

Stop-upgrade-to-Windows-10_thumb

Korak 3: kada se sve završi, otvorite Group Policy editor tako što ćete ukucati Gpedit.msc u polje za pretragu kada otvorite Start.

NAPOMENA: Group Policy nije dostupan u Starter, Home Basic i Home Premium verzijama sistema. Ako imate neku od tih, preskočite do koraka 6, 7, 8, 9 i 10.

Korak 4: u Group Policy prozorčetu idite do ove putanje

Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update

Korak 5: u desnom delu pronađite stavku Turn off the upgrade to the latest version of Windows through Windows Update, dva puta kliknite i odaberite „Enabled“ i kliknite na Apply.

Stop-upgrade-to-Windows-10-pic1_thumb

Stop-upgrade-to-Windows-10-pic2_thumb

Korak 6: ako koristite Windows 7 Starter, Home Basic ili Home Premium verziju, otvorite Registry Editor tako što ćete ukucati „regedit“ (bez navodnika) u polje za pretragu kada otvorite Start.

Korak 7: u Registry Editor-u idite do ove putanje pomoću panela sa leve strane

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Korak 8: u okviru Windows ključa proverite da li postoji ključ WindowsUpdate. Ako ne postoji, kreirajte novi ključ sa tim imenom. Da biste kreirari novi ključ samo kliknite desnim klikom na Windows ključ i odaberite „New“ pa odaberite „Key„.

 

new registry key create (2)

Korak 9: u novokreiranom ključu sa desne strane kreirajte novu vrednost DWORD value (32-bit) i nazovite DisableOSUpgrade

new registry key create

 

Korak 10: dvoklikom na DisableOSUpgrade otvarate prozorče gde umesto 0 (nula) kucate 1 (jedan) i čuvate klikom na Ok.

Stop-upgrade-to-Windows-10-pic4_thumb

Stop-upgrade-to-Windows-10-pic3_thumb

Izvor/slike: intowindows.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *