Da li smem ostavljati telefon na punjaču preko noći?

Večito pitanje koje muči korisnike pametnih uređaja: da li ostaviti telefon/tablet  na punjaču preko noći? Kratak odgovor bi bio – da, slobodno. A evo i zašto!

Gotovo svi današnji uređaji koriste Lithium Ion (li-ion) baterije što je mnogo bolja opcija od onih stariji Nickel baterija sa tzv. memorijskim efektom. Ako ih ne napunite do kraja, one „zaborave“ njihov pravi kapacitet i „upamte“ novu granicu do koje ste ih napunili poslednji put. Li-ion nemaju taj problem i zbog toga ne morate brinuti koliko ćete ih puniti.

Takođe, li-ion baterije imaju dosta veći kapacitet, brže se pune i dugotrajnije su, ali su zato i osetljivije na temperaturu. Tako da je danas najveći problem za li-ion ili li-po baterije upravo toplota, a nje u telefonima ima podosta. Ovim baterijama smeta ako je previše toplo ali i previše hladno.

Problem sa toplotom

Temperatura na kojoj litijum bazirane baterije (li-ion i li-po) mogu da se pune je od 0°C do 45°C, a mogu se prazniti i na temperaturi od -20°C. A tehnologije brzog punjenja najbolje funkcionišu kada je baterija na temperaturi između 5°C i 45°C.

punjenje preko noci li-ion
androidauthority.com

Ovi podaci nam govore dve stvari:

  1. Litijum bazirane baterije se mogu isprazniti na niskim temperaturama, tako da nećete sprečiti pražnjenje ako ih držite u frižideru (i to ljudi rade)
  2. Ove baterije se greju dok se pune, a što se više greju brže se i pune

Ali, pošto baterija ne može da se napuni više nego što je njen kapacitet, sav višak energije se oslobađa u vidu dodatne toplote. A ako se telefon puni preko noći, problem je što baterija nema gde da preusmeri višak energije nakon što se skroz napuni.

Srećom, postoji rešenje!

Telefoni koriste bateriju pametno

Baterije koje se danas koriste u pametnim uređajima su manje-više ostale iste kao i pre, ali su uređaji postali mnogo pametniji. Danas moramo najmanje da brinemo o optimizaciji potrošnje baterije jer je taj problem stavljen na teret inženjera softvera (a ima i hardverskih inovacija).

Snapdragon-BatteryGuru
phonearena.com

I tu dolazimo do onog glavnog pitanja: da li ostaviti telefon preko noći na punjaču? I odgovor je naravno – da, zašto da ne?

Jer, glavni problem koji se može javiti ako ostavimo telefon preko noći na punjaču je pregrejavanje nakon što se baterija napuni do kraja, ali to ne treba da nas brine jer su pametni uređaji dovoljno pametni da regulišu punjenje i uzimaju onoliko električne energije koliko im je potrebno.

Napomena, jeste da litijum bazirane baterije nemaju memorijski efekat, ipak se prepoučuje da se ne pune preko 90% i prazne ispod 10%. Na internetu ima dosta mudrovanja oko ovog saveta, ali to je samo savet, nije pod obavezno, samo će doprineti da baterija ima duži radni vek.

Ako još uvek niste, pročitajte ovih 5 mitova o baterijama u pametnim uređajima – https://www.saznajnovo.com/2015/09/5-mitova-o-baterijama-u-pametnim-telefonima-koji-nisu-istiniti/

Izvor: androidauthority.com, lično iskustvo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *