Najbolja Android navigacija bez interneta

Android navigacija ima dosta, ali sve više se traži da rade bez interneta, tj. u tzv. offline režimu. Zbog čega? Jer svaki telefon ima GPS (a neki i Glonass) koji nam je uvek dostupan, ali ne i internet. Primera radi, u inostranstvu ste i nemate internet, jedino rešenje vam je GPS. Ali treba vam internet za mape, kako to rešiti? Jednostavno – offline navigacija.

Navigaciju bez interneta ima gotovo svaka malo bolja Android aplikacija za navigaciju. Rešenje dolazi u jednostavnom preuzimanju mapa država u telefon tako da ih aplikacija može učitati i bez interneta. Koja je onda Android navigacija najbolja?

Ukusi su različiti, ovo je moje mišljenje na osnovu višegodišnjeg iskustva. Svakako možete odabrati sebi po svom ukusu.

#1 Android navigacija bez interneta – Google Mape

offline-navigation-for-android
geekdashboard.com

Google Mape su mnogo više nego samo obične mape, nude toliko toga. Ako koristite Google usluge onda će vam se i Google Mape dopasti. Od nedavno su uveli mogućnost kreiranja ruta sa više tačaka (npr. star, pauza, pauza, cilj…) što je velika prednost u odnosu na neke druge aplikacije.

Dalje, ima satelitske (rasterske) i vektorske mape, pa možete birati. Ima navigaciju turn-by-turn, odnosno skretanje po skretanje. Dakle, kada krene navigacija aplikacija se prebaci u „Drive“ mod i možete lako pratiti putanju.

Da ne pominjem sinhronizaciju između uređaja na kojim koristite isti Google nalog. A takođe i integraciju sa ostalim Google servisima.

Offline režim radi jednostavno, samo preuzmite mape za trenutni region na ekranu i možete koristiti aplikaciju bez interneta normalno kao i sa internetom. A pozicija se određuje preko GPS-a.

Da biste preuzeli offline mape, povucite levu ivicu ekrana na desno da se pojave opcije, izaberite „Offline“ opciju, zatim „Plus“ da dodate novu. Tražiće se od vas da pozicionirate pogled na oblast koju želite da sačuvate. Uradite tako i pritisnite taster za download.

#2 Android navigacija bez interneta – maps.me

android navigacija bez interneta
androidpit.info

Maps.me je aplikacija otvorenog koda dostupna za Android, iOS i BlackBerry, a koristi OpenStreetMap (OSM). Prednost ovih mapa je što su otvorenog tipa i svako može da ih uređuje. Na taj način se stvara veća baza mesta i detaljnija mapa.

I ove mape imaju offline režim koji je malo bolje urađen u smislu jasnije definisan i bolje prezentovan korisniku. Isto veoma precizne mape, aplikacija je brza, ima sve gradove i države, detaljna je… možda malčice oskudnija od Google mapa ali to je zato što Google mape imaju integraciju sa ostalim Google servisima.

#3 Android navigacija bez interneta – HERE mape

HERE MAPS
azureedge.net

HERE mape, o kojima sam pisao ovde i ovde, ima takođe lepo urađen offline režim i detaljne mape. Nema šta mnogo da se piše o HERE mapama, sem da ima korisnih opcija i lep interfejs. Dobile su dosta pažnje i mnogi je stavljaju na prvo mesto, ali ja ipak nisam jer lično nisam imao neka bolja iskustva, Google mape su mi se ipak bolje pokazale i više mi pomogle.

#4 Android navigacija bez interneta – Waze

Waze-app-for-Android-smartphone
androidcommunity.com

Google je kupio Waze servis koji je zamišljen da bude navigacija sa prijateljima, tj. neka vrsta „društvene mreže“ u realnom vremenu za navigaciju. Veoma dobra ideja, zato je Google i kupio, ali se meni nije nešto preterano dopalo, i nije mi koristilo baš najbolje. Tačnije, u Srbiji nisam uspeo da izvučem pun potencijal ove aplikacije. Verovatno i otuda nezadovoljtsvo.

Međutim, Google planira, kako sam čuo, da na neki način izjednači Google Maps i Waze, odnosno da to spoji u jedan servis. Ako to dobro izvedu, prelazim na Waze, ili kako se tad nova treća aplikacija bude zvala.

#5 Android navigacija bez interneta – iGo

iGo nije besplatna navigacija, međutim, ima piratskih verzija (.apk fajlova) i mapa koje se ubace u telefon – vidi kako. Ova aplikacija mi je služila dosta, sve dok Google nije unapredio svoje mape toliko da sad imaju sve što mi treba, plus besplatno je. Tako da sam sa iGo prešao na Google Maps ali sam uvrstio u listu jer zaslužuju svoje mesto.

To su 5 aplikacija koje sam testirao. Ako imate predlog za neke, napišite u komentaru.

-53%

28.44€

Grand Theft Auto V

-37%

37.99€

Call of Duty: World War II

-25%

44.99€

Far Cry 5

-35%

9.10€

Counter Strike: Global Offensive

-81%

5.79€

The Crew

-74%

5.19€

Euro Truck Simulator 2