Ovo je prva slika postavljena na internet

Danas ne možemo zamisliti internet bez slika, ima ih svuda, ali da li znate ko je postavio prvu sliku na internet? Koje je bila veličine i koliko je bilo potrebno vremena da se učita?

Prvu slika na internet postavio je Tim Burners Lee (kreator World Wide Web-a) i na slici su bile devojke iz CERN-ove muzičke grupe Les Horrible Cernettes.

Slika je bila veličine poštanske markice a bio je potreban čitav minut da se učita. Lee ju je skenirao i preko FTP-a poslao na server koji je bio nešto sasvim novo, a taj server je držao čitav WWW online.

To se desilo 18.07.1992. godine.

the-first-picture-ever-uploaded-on-the-web

Opširnije – https://en.wikipedia.org/wiki/Les_Horribles_Cernettes

Prva veb stranica je na internetu postavljena 06.08.1992. godine – https://www.saznajnovo.com/2014/01/prva-internet-stranica-ikad-objavljena/

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *