Šta je to Android Wear?

Ok, imamo Android kao najpopularniji operativni sistem za pametne uređaje, ali šta je Android Wear koji se pominje u poslednje vreme?

Ukratko: to je operativni sistem baziran na Android platformi namenjen za pametne satove.

Da bismo došli do Android Wear dela, prvo da vidimo kako stoji situacija sa pametnim satovima.

Pametni satovi – ukratko

Pametni satovi postaju sve popularniji. Još od pojave prvog „normalnijeg“ za upotrebu pametnog sata Galaxy Gear bilo je jasno da će pametni satovi uzeti svoj deo tržišta kada se radi o pametnim uređajima. Prve verzije nisu bile baš sjajne u poređenju sa današnjim, ali su ipak veliki napredak u to vreme. Čim je Samsung predstavio nešto novo i dobro, kao i uvek, Apple je bio tu da uradi ono što jedino i zna – napravi svoju verziju toga.

Apple Watch je pušten u prodaju i ok je to sat ali nije se nešto proslavio. Hardver je dosta slabiji, dizajn ništa poseban, slaba baterija. Govorim ovo nakon poređenja svih, malo boljih, dostupnih pametnih satova na tržištu. A ima i ono što mi se lično, a po komentarima vidim i većini, ne sviđa – ekran u obliku pravougaonika. Sat treba da bude okrugao, tačka.

Asus ZenWatch
Asus ZenWatch – primer kvadratnog ekrana (aolcdn.com)

Vođeni tim razmišljanjem, a i utiscima korisnika, proizvođači su počeli da prave upravo takve, okrugle satove. U početku su to bili satovi sa okruglim kućištem ali ne i okruglim ekranom, tačnije, na dnu se nalazi crna praznina (tzv. Flat tyre) i to nije izgledalo lepo. Ali, danas skoro svi okrugli imaju Full 360 ekran, što je fenomenalno!

moto 360
Moto 360 i Flat Tyre (thenextweb.com)

Android Wear – osnove

Android Wear je, kao što rekoh, sistem za pametne satove baziran na Android platformi ali on nije otvorenog koda kao i Andorid! Da, to je i mene čudilo, ali tako je. Ovaj OS je namenjen za pametne satove, dakle za manje ekrane i to za kvadratne i okrugle, pa čak i one sa crnom prazninom.

Još uvek je u ranoj fazi ali već sada izgleda fenomenalno, Google zna šta radi. Najnovija verzija je 1.5 i bazirana je na Marshmallow verziji Android-a, a na jesen nam stiže i 2.0. Ta verzija je najveći update još od prvog dana pojave ovog OS-a.

Android Wear 2.0 je dostupan kao Developer Preview za određene satove samo, ali je moguće prisustvo sitnijih bagova. Zanimljivo je to da verzija 2.0 neće biti dostupna za većinu satova, čak i one malo novije. Tek nekolicina će imati tu čast da instalira ovo ažuriranje na svom pametnom satu, a za sada se još uvek ne zna zvanična lista.

Huawei Watch
Huawei Watch 360 ekran (ytimg.com)

Ono što se zna sigurno jeste da će Huawei Watch, Tag Heuer Connected i LG G Watch Urbane 2nd gen dobiti nadogradnju, ali se pretpostavlja da će i LG G Watch R/Urbane, ASUS ZenWatch 2 i Moto 360 2nd gen biti na toj listi.

Detaljniju listu možete pogledati ovde – http://kickedface.blogspot.rs/2016/05/list-of-android-wear-watches-getting.html

Wear interfejs je baziran na karticama i navigacija se zasniva na svajpovanju u 4 pravca. Dakle, imate početni ekran (Home) na kojem je tema sata. Zatim, kada svajpujete u nekom pravcu pojavljuju se kartice, npr. obaveštenja, panel sa podešavanjima, kontakti, aplikacije… Gde god odete, uvek imate neku opciju, i sve se radi prostim svajpom prsta u nekom pravcu. Veoma jednostavno i fluidno.

Šta Android Wear nudi?

Kao prvo, ono najvažnije, povezanost sa telefonom preko Bluetooth-a ili WiFi mreže. Najnovije ažuriranje nam donosi mogućnost povezivanja sata i telefona čak i ako nisu povezani preko iste mreže! (naravno, ako sat poseduje WiFi). Ostavite telefon kod kuće koji je inače i povezan na kućni WiFi, ponesite sat i povežite ga na WiFi npr. u kafiću ili na fakultetu i imate pristup vašem telefonu.

Android Wear

Kada se povežu sat i telefon možete pratiti obaveštenja, slati poruke, primati i odbijati pozive, preko telefona podešavati sat, menjati mu izgled… a na satu možete gotovo sve! Preko Play prodavnice instalirajte aplikacije (namenjene za Android Wear) i uživajte! To je ono što Android bazirane satove drži u prednosti pored velikog izbora i jačeg hardvera – aplikacije. Programeri mogu da prave aplikacije za pametne satove kao i za telefon, a već ima dosta aplikacija. O jednoj zanimljivoj sam već pisao – https://www.saznajnovo.com/2016/02/aplikacija-koja-pametne-satove-cini-realisticnijim/

Dalje, svaki sat ima ugrađen makar merač otkucaja srca i koraka. Dakle, uz aplikaciju Google Fit možete pratiti svoju fizičku aktivnost na satu ali i na telefonu (jer su povezani).

Naravno, tu je i komandovanje glasom pa možete odraditi dosta posla bez da dodirnete sat drugom rukom. Ali, ovo je možda i najpraktičniji način da pišete jer je ekran mali za tastaturu, sem ako vam sat ne dobije ažuriranje na 2.0, onda ćete imati i tastaturu i mogućnost pisanja kao na papiru!

android wear faces

Uglavnom svaki sat ima gravitacioni senzor pa možete pokretima ruke izvršavati određene akcije. Postoji čak i aplikacija pomoću koje podešavate pokrete ruke koji će se koristiti za upravljanje telefona.

A ono što zanima većinu, to je uređivanje izgleda. Da, ima tona tema za sat, možete svaki dan da menjate. Android sam po sebi nudi neke, a još i proizvođač sata doda svoje, i još možete naći u Play prodavnici.  Neki satovi mogu da se prilagođavaju i spolja, uglavnom u vidu lake zamene narukvica.

Koji pametan Android Wear sat kupiti?

Tražio sam dosta, upoređivao cene, specifikacije, dizajn, ekran, bateriju, podršku i ažuriranja… i došao sam do nekoliko između kojih se još uvek premišljam. U nekom od narednih postova pišem koji sam izabrao :)

Do tad, posetite neke od ovih linkova ako želite da saznate nešto više o ovom OS-u za pametne satove.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *