Hardver Windows

Zašto Windows particija nosi oznaku C a ne A ili B?

why windows c partition label

U većini slučajeva kod Windows operativnog sistema prva particija na koju se smešta i sam sistem ima dodeljeno slovo “C”, a zašto ne “A” ili “B”?

Ok, ok, znam da neki znaju odgovor i da je ovo očigledno, ali dosta ljudi ne zna. Zato pišem ovaj članak. Mada, biće dosta kratak jer tu nema velike mudrosti.

Kao što znamo, Hard Disk Drive (HDD) se nije pojavio kad i računari. HDD se počeo koristiti 1980. godine, a pre toga je dominirao Floppy Disk.

Floppy je postojao u dve verzije, tačnije veličine: 5 1/4″ (133mm) i 3 1/2″ (90mm). Svaki je imao svoju oznaku particije, a to su bile, pogađate, particija A i particija B.

Zbog toga i danas kada se Windows instalira prva dva slova budu rezervisani za Floppy Disk i tek onda ide slovo C za čvrsti disk (HDD) i dalje onda za ostale particije. DVD i USB Flash su obično označeni sa F i G itd. Ali, naravno, možemo menjati ta slova, to su samo podrazumevane vrednosti.

  Kako se vratiti na Winows 7 sa Windows 10?
Oznake

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger