Zašto Windows particija nosi oznaku C a ne A ili B?

1

U većini slučajeva kod Windows operativnog sistema prva particija na koju se smešta i sam sistem ima dodeljeno slovo „C“, a zašto ne „A“ ili „B“?

Ok, ok, znam da neki znaju odgovor i da je ovo očigledno, ali dosta ljudi ne zna. Zato pišem ovaj članak. Mada, biće dosta kratak jer tu nema velike mudrosti.

Kao što znamo, Hard Disk Drive (HDD) se nije pojavio kad i računari. HDD se počeo koristiti 1980. godine, a pre toga je dominirao Floppy Disk.

Floppy je postojao u dve verzije, tačnije veličine: 5 1/4″ (133mm) i 3 1/2″ (90mm). Svaki je imao svoju oznaku particije, a to su bile, pogađate, particija A i particija B.

Zbog toga i danas kada se Windows instalira prva dva slova budu rezervisani za Floppy Disk i tek onda ide slovo C za čvrsti disk (HDD) i dalje onda za ostale particije. DVD i USB Flash su obično označeni sa F i G itd. Ali, naravno, možemo menjati ta slova, to su samo podrazumevane vrednosti.

Povezano:
1 komentar
  1. Alex kaže

    Bravo, odlicno i kratko objasnjenje vecite nedoumice. Hvala Stefane!

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.