Zašto Windows particija nosi oznaku C a ne A ili B?

U većini slučajeva kod Windows operativnog sistema prva particija na koju se smešta i sam sistem ima dodeljeno slovo „C“, a zašto ne „A“ ili „B“?

Ok, ok, znam da neki znaju odgovor i da je ovo očigledno, ali dosta ljudi ne zna. Zato pišem ovaj članak. Mada, biće dosta kratak jer tu nema velike mudrosti.

Kao što znamo, Hard Disk Drive (HDD) se nije pojavio kad i računari. HDD se počeo koristiti 1980. godine, a pre toga je dominirao Floppy Disk.

Floppy je postojao u dve verzije, tačnije veličine: 5 1/4″ (133mm) i 3 1/2″ (90mm). Svaki je imao svoju oznaku particije, a to su bile, pogađate, particija A i particija B.

Zbog toga i danas kada se Windows instalira prva dva slova budu rezervisani za Floppy Disk i tek onda ide slovo C za čvrsti disk (HDD) i dalje onda za ostale particije. DVD i USB Flash su obično označeni sa F i G itd. Ali, naravno, možemo menjati ta slova, to su samo podrazumevane vrednosti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *