Deljenje mobilnog interneta – WiFi, Bluetooth ili USB?

Sigurno ste čuli za pojmove WiFi Hotspot i Tethering, a verujem i koristili. Deljenje mobilnog interneta je danas sve češći slučaj jer nam operateri daju dosta gigabjta protoka. To je veoma zgodan način da podelite internet osobama koje nemaju WiFi u blizini, a ni mobilni internet, ili na svoj tablet koji nema SIM karticu.

>> 5x više internet protoka na vašem telefonu! <<

Međutim, postavljaju se pitanja: koliko Hotspot i Tethering troše bateriju, i koji način deljenja je najbolji?

1) WiFi Hotspot

Ovo je najčešća metoda deljenja interneta jer može više korisnika da se poveže, a i da prenese dovoljnu brzinu, pa i 4G brzine. Mana je što troši dosta energije i nije mnogo sigurna veza, pa čak ni ako se postavi zaštita.

2) USB Tetheringmob

Glavna prednost je ušteda baterije. Uređaj se poveže preko USB kabla i može da deli internet ali se pritom i puni. Plus, veza je dosta sigurna. Mane su što može samo jedan uređaj da se poveže, kabl je uglavnom kratak i uređaj koji dobija internet mora da napaja USB, što direktno utiče na njegovu bateriju (ako nije povezan u struju). Takođe, često oba uređaju moraju imati instalirani neki softver.

3) Bluetooth Tethering

BT je pravljen prvenstveno za prenosive uređaje pa je i bolje optimizovana potrošnja baterije. Ova metoda ima prednosti u vidu manje potrošnje energije i dosta bržeg povezivanja sa uređajem koji deli internet. Ali, mane su što može samo jedan uređaj da se poveže i ne može da podnese veće brzine od 3G.

Koja metoda je najbolja?

Zavisi od situcije. Ako imate 4G i želite da iskoristite punu brzinu, a moraju da se povežu nekoliko uređaja u isto vreme, onda je WiFi Hotspot pravo rešenje.

Ako je potrebno da delite 3G internet recimo tabletu, Bluetooth Tethering je bolja opcija.

A ako želite sigurnu konekciju sa samo jednim uređajem koji je prikačen u struju, npr. laptop, onda je USB Tethering dobro rešenje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *