GearBest kupovina iz Srbije – poručivanje, plaćanje, carina

GearBest je još jedan kineski sajt na kojem možete naći razne proizvode poput pametnih uređaja, elektornike, delove i opremu za računare, mobilne telefone, elektro materijal itd.

Sedište ove kompanije je u Šenženu, Kina, i ima više od 2.000 zaposlenih. Budući da se nalazi u središtu najvećeg svetskog proizvodnog regiona, GearBest nudi po izuzetno povoljnim cenama inovativne proizvode često i pre nego što se oni pojave na tržištu.

Međutim, ono što mnoge zanima to je:

 1. Kako naručiti nešto iz Srbije
 2. Kako platiti to
 3. Kako stiže (carina, transport…)

1# Poručivanje

Ovo je veoma lak proces. Prvo otvorite gearbest.com i pronađite proizvod koji želite da kupite, u ovom članku ću pokazati primer kupovine Raspberry Pi 2 B. Preporučujem da obratite pažnju na komentare, broj zvezdica, cenu dostave, i da li šalju u Srbiju.

gearbest srbija

Takođe, možete videti da li imaju skladište u Evropi, što je za nas u Srbiji bolja i brža solucija. Uglavnom se na cenu proizvoda doda još koji dolar.

Sada, odaberite varijaciju artikla ako postoji. Neki proizvodi se prodaju u različitim bojama i veličinama i obavezno je odabrati.

Ako nema varijacije, ili ste izabrali već, ostaje još da kliknete na „Add to cart“.

gearbest srbija

2# Plaćanje

Već sam pisao kako pazariti sa kineskih sajtova, pa ću taj deo samo kopirati:

Imate nekoliko opcija: MasterCard, Visa, Discover, JCB. Ja imam MasterCard pa ću tako i pazariti.

Račun možete otvoriti dinarski u nekoj banci. Potrebna vam je kartica za bankomat za taj račun. Pare uplatite na račun u banci i odatle vam skidaju.

Potrebno je da popunite sva polja koja vidite:

Cardholder Name: ime i prezime na koga je kartica (račun)
Card No: broj kartice. To je onaj duži broj na prednjoj strani. Nije broj vašeg računa.
Expiration Date: datum isteka. Nalazi se negde na dnu kartice. Npr: 12/18
Security Code: 3 sigurnosna broja koja se nalaze na poleđini kartice. To su 3 poslednja broja u nizu brojeva koji se nalaze ispod crne trake.

Takođe, popunite i informacije za dostavu. Dakle, država, grad, ZIP Kod, ime, prezime… i ostalo šta se traži. Kada ste popunili sve, proverite još jednom podatke.

Savet: ne čuvajte podatke plaćanja! Koliko god je plaćanje osigurano, nemojte čuvati podatke na njihovom, niti bilo kom drugom, sajtu. Takođe, savetujem da na tom računu, koji koristite za plaćanje, držite samo sumu novca koju planirate da potrošite, tj. malo više od te sume.

Ako ste platili sa dinarskog računa, biće vam računato po trenutnom kursu banke. Pošto ste odabrali plaćanje u evrima ili dolarima (jer nema u dinarima), odete na sajt banke i vidite kurs, izračunate koliko je to dinara, i znate koliko će vam skinuti.

A na GearBest sajtu preporučuju i kupovinu osiguranja za porudžbine preko 3300 Din. Osiguranje u okviru GearBest kompanije je dostapovoljno i samo će obezbediti dodatni nivo sigurnosti. Ukoliko se porudžbina izgubi od strane kompanije za isporuku, novac i osiguranje će vam biti vraćeni.

#3 Carina i transport

Nakon što ste poručili paket, ostaje da vam pošalju. Slanje se vrši uglavnom putem kineske pošte ako se šalje iz kineskog skladišta i stiže vam na kućnu adresu preko pošte, dakle poštar vam donese paket i potpišete. Ali, nekad mora i da se plate dodatni troškovi.

carina i pdv

Dodatni troškovi su posebna tema i može se pisati poseban članak o tome, ali ukratko: nema pravila. Dosta sam detaljno pisao u jednom drugom članku, pa potražite tu: https://www.saznajnovo.com/2014/09/kako-kupovati-sa-kineskih-sajtova/#troskovi

GearBest objašnjava 3 vrste slanja. Prvi način je slanje iz Evropskog skladišta koje se nalazi u Velikoj Britaniji, a porudžbina se šalje ekspres dostavom sa rokom dostave od 3 do 7 dana. Proizvodi se šalju u roku od 48 sati od trenutka kupovine.

Sledeći način je standardni nivo isporuke. Vreme dostave kreće se od 10 do 30 dana. Postoji mogućnost da se roba carini ukoliko paket prelazi vrednost od 3300Din. Za Srbiju GearBest odabira najbolji mogući način isporuke među kojima su sledeće kompanije: Netherland Post, Hungary Post ili Belgium Mail i druge.

I treći način je ubrzano slanje putem DHL Express sa rokom isporuke od 4 do 7 dana. Svi paketi u iznosu koji prevazilazi 3300Din. podležu carini i mogu se pojaviti troškovi. Nažalost, ovaj metod je dosta skup, ali nudi najbolju sigurnost i brzinu.

Dosta opširnije o plaćanju, dostavi, carini, garancijama, vremenu dostave itd. možete pronaći na GearBest blogu, a postoji i članak na srpskom jeziku: http://gearbestblog.com/sr/vodic-porudzbine-gearbest/

Ako se desi da proizvod ne stigne u navedenom vremenskom roku, možete zatražiti povrat novca, da pošalju ponovo ili nešto drugo u toj vrednosti.

#4 Praćenje pošiljki

Sigurno želite da znate gde se trenutno nalazi vaš paket. Ako šalju iz kine besplatno onda su male šanse da ćete paket pratiti van Kine. Pisao sam detaljno o praćenju pošiljki sa kineskih sajtova, pa pogledajte – https://www.saznajnovo.com/2016/01/kako-pratiti-posiljke-iz-kine-aliexpress-dx-gearbest/

Dodatne informacije

Ako vam je potrebna podrška za kupce možete je potražiti na njihovom forumu – http://forum.gearbestblog.com/

Takođe, možete uštedeti dodatno ako potražite posebne kupone na ovoj stranici http://coupons.gearbestblog.com/ ili specijalne akcije, tj. velika sniženja, na ovom linku – http://www.gearbest.com/gadget-deals.html

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

11 komentara

 1. Naruceno sam cekao vise od dva meseca,pa sam prebacio novac u GB vallet za drugi proizvod,koji ponovo nikako da bude dostupan.Sada pise da se ti artikli i ne isporucuju vise u Srbiju,otkazao bih sve i trazio povrat novca na racun ali mi to niko ne nudi,samo ponovo u GB vallet,sta da radim

 2. Zanima me da li se plaća carinska taksa i PDV ako se roba šalje iz evropskog skladišta a roba iznosi +150$ , hvala unapred :D

  • Ne može se poručiti iz evropskih skladišta(samo iz Kine),a i da može plaća se 20 % pdv,a ako vrednost robe prelazi 50 eura plaća se dodatnih + 10 % za carinu. npr poručiš telefon od 100 eura ,kada stigne plaćaš ppštaru još 30 eura u dinarsku protivvrednost i 190 dinara poštarinu
   Inače ja u proseku kupujem svakih 20ak dana ponešto u GB i za sada je sve ok,a pošiljke pristižu za nekih 20ak dana u proseku.
   pozz

 3. Potrebno mi je da znam pošto naručujem paket čija vrednost bez troškova isporuke iznosi manje pd 3300 dinara, a sa troškovima vise od 3300. Da li ja tada moram da platim carinu ili ne?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *