Razlika između Water Resistance i WaterProof telefona

Sigurno ste viđali u specifikacijama ili reklamama telefona termine Water Resistance i WaterProof telefona i pitali ste koja je razlika. Ono što sigurno znamo to je da su takvi telefoni otporni na vodu. Samo je pitanje u kojoj meri.

Upravo to „u kojoj meri“ je ključ za rešavanje misterije. Naime…

Ovi termini se koriste u marketinške svrhe da zavaraju korisnike. Korisnik čim vidi „Water…“ u specifikacijama zna da se telefon može pokvasiti i neće biti štete. Ali!

Water Resistance telefoni

Telefon može da „odbije“ vodu ali ne u velikim količinama. Primera radi, može da pada kiša na njega i neće biti štete.

Najveći problem su ulazi i izlazi koji se nalaze svuda po telefonu i oni moraju biti dobro zaštićeni. Zaštita koja se koristi kod „Resistance“ telefona nije pravljena za veće pritiske i zato nije poželjno držati telefon u vodi.

Obično su to IP65/66 telefoni. Na dnu možete videti detaljnije o IP sertifikatu.

WaterProof telefoni

Ovde se radi o boljoj zaštiti i telefon je moguće držati u vodi na određenoj dubiti određen broj sekundi/minuta. Ako je telefon WaterProof on može da se poprska vodom, kapljice mu ne mogu ništa baš kao i kod Water Resistance, ali još možete i u vodu da ga potopite. Koliko vremenski i na kojoj dubiti telefon može biti potopljen zavisi od modela do modela, a uvek mora da piše u specifikaciji.

To su modeli sa IP68 sertifikatom.

water proof galaxy S7 s5

IP sertifikat

IP je skraćenica od „Ingress Protection Rating“ i uz ta dva slova se nalaze i dva broja, recimo IP68. Prvi broj predstavlja nivo otpornosti na prašinu a drugi na vodu.

IP nivoi:

5: telefon je otporan na slabiji mlaz vode, npr. možete pustiti da teče voda iz slavine preko njega
6: može podneti nešto jači mlaz
7: telefon može biti potopljen u vodu do 1m dubine do 30 minuta
8: telefon može biti potopljen u vodu do 1.5m dubine do 30 minuta.

Sada znate šta da gledate ako kupujete telefon koji je otporan na vodu :)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *