Zašto novija PC kućišta i dalje imaju USB 2.0?

Ako kupujete malo modernije kućište koje ima prednji panel, verovatno ste primetili da još uvek ugrađuju USB 2.0 pored 3.0, ali zašto? USB 3.0 je kompatibilan sa 2.0, odnosno, USB uređaji koji podržavaju 3.0 takođe podržavaju i 2.0 verziju.

Tačan odgovor lično zaista ne znam, ali ima nekoliko smislenih zaključaka. Na internetu su ljudi malo diskutovali o tome i izneli skroz logične zaključke.

Kao prvo, još uvek veliki broj matičnih ploča nema USB 3.o priključke pa ako prednji panel nema 2.0 portove, ne možete uopšte koristiti prednji panel. Ovako, možete priključiti 2.0 a one 3.0 ostaviti pa kada nabavite noviju ploču sa 3.0 priključcima za prednji panel samo povežete.

Kao drugo, USB 3.0 može imati problema sa instalacionim medijumima, npr. za Windows 7. Mnogi korisnici su naveli da su naišli na problem kada su hteli da instaliraju Windows 7 sa USB memorije kada su ubacili u USB 3.0 u vidu čekanja da se instaliraju dodatni drajveri koji nisu ubačeni u instalacione fajlove.

I za kraj, neki uređaji jendostavno rade svoj posao i na USB 2.0 pa čak i na 1.1 verzijama. Npr. USB miš ili tastatura koji ne mogu iskoristiti pun potencijal USB 3.0 brzine. Ili USB gadgeti koji koriste USB radi napona (svetlo, ventilator…). Tako da bi to bilo čisto trošenje resursa uključiti ih u 3.0

I da, da li ste videli koliki su ti USB 3.0 kablovi za prednji panel?! Čoveče, kao dalekovodi. Zamislite nered u kućištu.

Imate više informacija? Napišite u komentaru.

usb 2-0 and 3-0 front panel
USB 2.0 i USB 3.0 prednji panel kablovi

Izvori: lično razmišljanje, howtogeek.com, reddit.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *