Mobilni

Da li se SMS poruke sa kvržicama i ćirilicom naplaćuju više?

sms-languages
Slika: textmagic.com

Mnogo ranije, kada nisu postojali pametni telefoni, imali smo samo telefone sa engleskim alfabetom, engleskom tastaturom i softverom. To je značilo da SMS možete sastaviti samo od ponuđenih slova engleskog alfabeta i nema brige. Problem je što se uveliko koriste pametni telefoni koji imaju razne tastature na svim mogućim jezicima i pismima pa se postavlja pitanje da li se SMS koji sadrži ćirilična ili slova sa kvržicama dodatno naplaćuje?

Ukratko: NE, ali samo ne direktno! Naime…

SMS (Short Message Service) podržava tri varijacije alfabeta: GSM 7-bit alphabet, 8-bit data alphabet, i 16-bit UCS-2 alphabet. U zavisnosti koji alfabet se koristi, poruka može biti dužine od 160 karaktera za 7-bit, 140 za 8-bit, ili 70 za 16-bit.

U prvu grupu spada engleski alfabet, a ćirilica spada, pogađate, u treću grupu – 16-bit.

Naravno, ne radi se samo o ćirilici, to važi za svako pismo koje ima slova koja nisu iz engleskog alfabeta, npr. arapsko, kinesko, japansko…

Dakle, kada kucate poruku i piše da je preostalo još npr. 50 karaktera i otkucate slovo sa kvržicom ili ćirilično slovo, broj karaktera će se drastično smanjiti iz razloga što će to jedno slovo “zauzeti” više mesta, tačnije podataka.

  Samsung galaxy S4 iz ugla servisera

Pisanjem ćiriličnim pismom, ili latiničnim sa kvržicama, u SMS poruci neće izazvati dodatne troškove, ali jedino se može desiti da se poruka podeli u dve i onda platite dve poruke umesto jedne.

Ako ste postpaid i imate poruke u paketu, NEĆE vam biti ništa posebno naplaćeno po poruci, samo će eto možda poslati dve. Dakle, sve isto važi za postpaid i prepaid korisnike.

Oznake

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger