Da li se SMS poruke sa kvržicama i ćirilicom naplaćuju više?

Mnogo ranije, kada nisu postojali pametni telefoni, imali smo samo telefone sa engleskim alfabetom, engleskom tastaturom i softverom. To je značilo da SMS možete sastaviti samo od ponuđenih slova engleskog alfabeta i nema brige. Problem je što se uveliko koriste pametni telefoni koji imaju razne tastature na svim mogućim jezicima i pismima pa se postavlja pitanje da li se SMS koji sadrži ćirilična ili slova sa kvržicama dodatno naplaćuje?

Ukratko: NE, ali samo ne direktno! Naime…

SMS (Short Message Service) podržava tri varijacije alfabeta: GSM 7-bit alphabet, 8-bit data alphabet, i 16-bit UCS-2 alphabet. U zavisnosti koji alfabet se koristi, poruka može biti dužine od 160 karaktera za 7-bit, 140 za 8-bit, ili 70 za 16-bit.

U prvu grupu spada engleski alfabet, a ćirilica spada, pogađate, u treću grupu – 16-bit.

Naravno, ne radi se samo o ćirilici, to važi za svako pismo koje ima slova koja nisu iz engleskog alfabeta, npr. arapsko, kinesko, japansko…

Dakle, kada kucate poruku i piše da je preostalo još npr. 50 karaktera i otkucate slovo sa kvržicom ili ćirilično slovo, broj karaktera će se drastično smanjiti iz razloga što će to jedno slovo „zauzeti“ više mesta, tačnije podataka.

Još ►  Test savijanja: iPhone 6 plus vs. Note 3

Pisanjem ćiriličnim pismom, ili latiničnim sa kvržicama, u SMS poruci neće izazvati dodatne troškove, ali jedino se može desiti da se poruka podeli u dve i onda platite dve poruke umesto jedne.

Ako ste postpaid i imate poruke u paketu, NEĆE vam biti ništa posebno naplaćeno po poruci, samo će eto možda poslati dve. Dakle, sve isto važi za postpaid i prepaid korisnike.

Komentariši