Sajtovi

Jednim klikom obojite crno-bele slike!

crno-bele-slike-obojene1

Ako imate crno-belu sliku možete je obojiti samo jednim klikom pomoću online alata iza kojeg stoji veštačka inteligencija.

Ljudi sa univerziteta “University of California” su razvili alat koji dodaje boje crno-belim slikama tako da izgleda ubedljivo ljudskom oku. Neuronska mreža koja stoji iza ovog alata pretražuje bazu hiljada i hiljada slika u boji, vizuelno poredi sa slikom koju treba da oboji, i tako dodaje boje delovima slike.

Algoritam naravno ne zna koje su boje na toj slici, ali zahvaljujući stečenom “znanju” zna kako koji deo da oboji. Primera radi, ako se na slici nalaze planina, rekla i drvo, reku će obojiti u plavo, planine u recimo braon, i drvo u zelenu i braon boju jer “zna” da ti objekti imaju te boje na osnovu prethodnih obojenih slika koje je “upamtio”.

Alat nekad nije tačan i desi se da “ofarba” preko linija, ali uglavnom daje odlične rezultate. Možete videti primere ispod:

crno-bele-sliek-u-boji-compressor
Slika: algorithmia.com

Razvijaju i alat koji boji crno-bele video klipove, i mogu reći da lepo za sada radi, ali naravno ima i grešaka dosta. Pogledajte na primeru spota pesme “Lukas Graham – 7 Years”

  Google onemogućio servis Maps Editor

Korišćenje ovog alata je veoma jednostavno:

  1. Otvorite link http://demos.algorithmia.com/colorize-photos/
  2. VIdećete polje da unesete URL slike, a ispod, desno, polje da pošaljete sliku iz računara
  3. Kliknite “Colorize it”

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

2 komentara

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger