Kako brže napuniti telefon – Android, iPhone

Jasno je da su baterije najveći problem kod današnjih pametnih telefona, moramo ih, u najboljem slučaju, puniti svaku drugu noć. Takođe, punjenje ni ne traje tako brzo, pa je i to problem ako smo u žurbi.

Da, postoji QuickCharge tehnologija ali i tada vreme punjenja može da smanji sam korisnik. Kako?

1) Koristite iPad punjač za vaš iPhone.

iPad punjač može da dostavi 2.1A (12W), što je dosta više nego 5W koliko dostavlja iPhone punjač. Tako da možete puniti iPhone sa punjačem od iPad-a bez posledica. Ali… prema rečima Stiva Sendlera (Steve Sandler), osnivača „AEi Systems“ to može dovesti do oštećenja sistema punjenja u telefonu. Jeste da jači punjač ne utiče mnogo na samu bateriju, ali svakako utiče na elektroniku između baterije i punjača, pa i onu u samoj bateriji. Zato, gledajte da ne punite stalno iPad punjačem svoj iPhone već samo kada ste u žurbi.

charge-your-iphone-faster
Slika: jegandsons.com

2) Koristite originalni punjač i kabl

Da, da, svi smaraju sa tim, ali zaista je preporuka koristiti originalni punjač. Kopije često ne mogu da dostave potrebnu el. energiju za vaš telefon.

3) Nemojte puniti preko USB porta na računaru

Pogotovo ne preko USB 1.0 ili 2.0 jer mogu da dostave samo 0.5A, što je nedovoljno. Međutim, USB 3.0 dostavlja do 0.9A, što je donekle i ok, ali ne i dovoljno. Ali recimo USB 3.1 dostavlja 3A što je prihvatljivo, samo je problem što je USB 3.1 slabo rasprostranjen.

Plug-usb-into-laptop

4) Stavite telefon u Airplane mod

Jasno je da bežične mreže troše veoma mnogo bateriju, pa je isključivanje istih logičan potez. Ovo je poželjno pogotovo kada je signal mobilne mreže slab jer tada telefon pokušava da pronađe najjači signal a to svakako iziskuje određen procenat el. energije. (kada je ovaj mod uključen nećete moći da primate SMS i pozive).

5) Isključite nepotrebne servise

Recimo GPS, BT, WiFi, mobilnu mrežu… pored toga što svaki od tih modula koristi po koji procenat el. energije, moguće je još da je uključen pozadinski proces za npr. sinhronizaciju podataka, neki backup i slično, što opet troši bateriju.

anhdorid-l-quick-settings
Slika: droid-life.com

6) Ne dirajte telefon

Svakako da je ekran najveći potrošač baterije, zato tokom punjenja nemojte stalno paliti ekran da proverite obaveštenja, koliko je sati… svakako ako ste uključili Airplane mod i isključili sve bežične mreže niko vas neće tražiti.

7) Ugasite telefon

Ako možete bez telefona narednih par sati, ugasite ga i stavite na punjač. Ovo je sigurno najbrži način (ako pretpostavimo da punite originalnim punjačem) da napunite telefon.

Bonus:

1# Da li smem ostaviti telefon na punjaču preko noći?

2# 5 mitova o baterijama u pametnim telefonima koji nisu istiniti

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *