Kako Ubrzati Internet? 8 praktičnih saveta da ubrzate internet!

Odgovor na pitanje „Kako ubrzati internet?“ nije baš jednostavan jer sam nailazio na razne situacije među kojima su one kada korisnik želi da mu internet bude brz kao što piše u ugovoru, a opet i na one kada korisnik želi da internet bude još brži od toga.

Dešava se da internet ne bude brz kao što je rečeno od strane provajdera i za to postoji više razloga.

Iskustva imam samo sa ADSL i većina vas verujem da imate problema sa brzinom upravo kod ADSL provajdera. Kod kablovskih operatera nisam primetio pad u brzini, jedino u pingu.

Problemi:

1# Delite brzinu sa IPTV

Ako imate IPTV jedan deo brzine se rezerviše upravo za taj servis. IPTV i internet su razdvojeni tako da korišćenje pune brzine interneta na računaru neće uticati na TV, i obrnuto. Dakle, ako vam u ugovoru piše npr. 20 Mbps, imaćete nekih 16 a onih 4 je rezervisano za IPTV. I vi tu ništa ne možete da promenite.

2# Neispravna oprema (ruter, kablovi…)

Veoma je bitno da imate ispravnu opremu kako biste izvukli maksimum brzine i kvalitet veze. Kablovi od telefonske utičnice do rutera treba da bude kvalitetniji, da ne bude predugačak (npr. par metara je ok), i sam ruter treba da bude skroz ispravan. Proverite pozivom operatera koja modulacija na ruteru vašoj vezi najviše odgovara. Pozovite korisnički servis i pitajte ih da provere podešavanja rutera jer nemate punu brzinu.

3# Spor Youtube

Ako je sve ok sa vašim internetom a samo vam Youtube sporo učitava, onda možete uraditi par trikova:

– https://www.saznajnovo.com/2013/11/kako-poboljsati-ucitavanje-youtube-klipova/

– https://www.saznajnovo.com/2013/11/kako-resiti-problem-sa-ucitavanjem-youtube-klipova/

A možete probati i ovaj dodatak ako vam se Youtube sporo otvara: sn.rs/h264ify

4# Spor Torrent

Ako želite da ubrzate Torrent to će biti malo teže. Torrent radi na principu uzajamnog deljenja fajlova, a o čemu sam već pisao – https://www.saznajnovo.com/2013/01/sta-je-torrent-i-kako-radi/

Dakle, ne možete imati brz download ukoliko niko ne deli Torrent fajl. A opet ne možete brže skidati od vaše brzine interneta.

5# Spor internet tokom surfovanja

Ako mislite da vam je internet spor dok surfujete može biti da računar koristi internet, npr. za preuzimanje ažuriranja. Proverite možda vam je i Torrent uključen pa šalje fajlove koje ste preuzeli, što utiče na brzinu jer je Upload velik. Takođe može biti da vam je računar zaražen virusima i malverima pa preporučujem da ga očistite:

– https://www.saznajnovo.com/2016/09/kako-ukloniti-facebook-virus/

– https://www.saznajnovo.com/2015/05/prolecno-ciscenje-windowsa/

#6 Nesporazum u terminologiji (MBps/Mbps)

Veoma je slučaj da korisnik ne zna (ili ne primeti) da provajder prikazuje brzine paketa u megabitima po sekundi, a ne u megabajtima po sekundi – velika je razlika. Recimo, ako vam u ugovoru piše 20Mbps (megabita po sekundi), to znači da će maksimalna brzina preuzimanja (Download) biti 2.5MBps (megabajta po sekundi). Tih 2.5MBps je ono kada preuzimate Torrent pa piše brzina preuzimanja, ili neki fajl sa neta pa u Download centru piše taj broj. Opet, i taj broj može biti niži usled raznih problema o kojima i pišem članak.

#7 Provajder ne može da ispuni zahtev

Viđao sam na nekim sajtovima provajdera da nude recimo 20Mbps a u zagradi piše da nekad neće moći da pruže svih 20Mbps. Obratite pažnju i na to.

#8 WiFi

Inače ne radi se u članku o WiFi ali moram ga spomenuti na kraju jer će mnogi da traže upravo zašto im je internet na laptopu spor koji je prikačen na internet putem WiFi veze. Pa na to može uticati više faktora, ali imajte na umu da što ste dalji od izvora signala to je on slabiji. Takođe, sve prepreke između izvora (rutera) i vašeg laptopa (telefona itd) slabe signal, posebno prepreke u vidu debljih zidova i ostalih bežičnih uređaja kao što je bežični fiksni telefon.

Ok, pročitali ste sve i opet se pitate:

Kako ubrzati internet?

Ako ste već izvukli maksimum brzinu koju imate u paketu onda morate uzeti jači (brži) paket. Ne možete imati brži net od onog koji plaćate. Ipak, iznad u ovom članku sam pisao kako da izvučete maksimum brzinu interneta i nadam se da vam je pomoglo.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *