Kako ukloniti Facebook virus?

Bez obzira što nas veb pregledači dosta dobro štite od malvera koji se mogu pokupiti na razne načine i na sve strane, ipak mi sami moramo biti pažljivi tokom surfovanja internetom.

Ako ste došli u situaciju da vam je računar zaražen virusom koji na Facebook-u deli objave protiv vaše volje, ispratite sledeće korake koji će vam, nadam se, pomoći da uklonite taj Facebook virus.

1) Skenirajte sa AdwCleaner

Verujem da ne želite da čekate da vam antivirus skenira ceo računar jer to ume da potraje, a vreme je u ovom slučaju dosta bitan faktor, zato možete samo skenirati sa AdwCleaner alatom. Skeniranje traje koji minut i ovaj alat pronalazi štetne softvere, dodatke, Registry ključeve koje ni AV ne pronalazi.

download-now-adwcleaner

 • Počeće preuzimanje
 • Kada se program preuzme pokrenite ga (Run)
 • Kliknite na dugme SCAN (prvo) i sačekajte da skenira

adwcleaner-scan

 • Kada se otključa dugme CLEAN kliknite ga da obriše malvere
 • Kada završi pojaviće se obaveštenje neko, kliknite OK
 • Opet obaveštenje, opet OK
 • Kada sva obaveštenja ugasite sa OK, računar će se sam restartovati!
 • Kada se ponovo pokrene proces brisanja je gotov i videćete listu neku koju možete ugasiti

2) Skenirajte sa Malwarebytes

Da biste bili sigurni da nema ostataka malvera, skenirajte računar sa Malwarebytes. Proces traje nešto duže.

scan-now-malwarebytes

 • Program će prvo ažurirati bazu pa onda krenuti da skenira
 • Videćete postupak skeniranja

malwarebytes-clean-all

 • Kada završi videćete izlistane malvere ukoliko ih ima
 • Samo kliknite na „REMOVE SELECTED“ (prvo proverite da li je sve otkačeni, a treba da jeste)
malwarebytes-remove-selected-clean
Slika: wintips.org
 • Ukoliko nema virusa kliknite „FINISH

3) Pokrenite skeniranje računara sa antivirusom

Na kraju očistite računar antivirusom koji imate. Preporučujem da u računaru imate 360 Total Security ili Avast, oni su po meni najbolji besplatni, a Avast je na mnogim testovima na prvom mestu.

Ako imate već neki AV koji ne radi posao kako treba, uklonite ga ovom metodom: https://www.saznajnovo.com/2011/08/bezbedno-uklonite-antivirus/

Zatim ponovo pokrenite računar i preuzmite jedan od ova dva AV-a:

Instalacija je klasična, uglavnom samo Next, Next… Kada se instalira pokrenite skeniranje.

4) Pokrenite „prolećno čišćenje Windows-a“

Ovo je jedan članak u kojem sam preporučio nekoliko alata za čišćenje računara i napisao kako se koriste. Pročitajte ovde i odradite korake koje već niste: https://www.saznajnovo.com/2015/05/prolecno-ciscenje-windowsa/

 

5) Kraj

Sada računar nema više virusa, a između ostalog ni Facebook virusa. Taj Facebook virus se obično instalira kao dodatak za veb pregledač ili kao softver.

AdwCleaner je dobar jer čisti zaražene dodatke za veb pregledač i zato sam ga preporučio.

Malwarebytes čisti generalno malvere, a u našem slučaju Facebook virus može da se instalira u vidu nekog softvera koji AdwCleaner nije pronašao, i zato smo pokrenuli skeniranje sa Malwarebytes.

Na kraju smo skenirali sa AV programom za svaki slučaj da pronađe nešto što prethodna dva nisu uspela.

Napomena: u zavisnosti od težine problema, problem možda nije rešen! Svačiji sistem se razlikuje i ima različite probleme. U slučaju da virus nije uklonjen, potrebno je da se obratite stručnoj osobi za savet. Možete i postaviti pitanje u komentar pa ću ja, ili neko od korisnika, odgovoriti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

 1. Да додам коју реч везано за АВ 360 Тотал а уједно нека ово буде и предлог блогеру да мало више истражи ово што написах па да добијемо и стручно мишљење јер ми се чини да је овај антивирус „best buy“.
  Иако добар као бесплатан, он може да буде још бољи као премијум и то на врло једноставан и, такође, бесплатан начин. За то је потребно да се сакупи одређен број поена слањем 360 Тотал линка пријатељима путем е-маила. За пробу сам послао линкове само на две е-маил адресе и добио довољно бодова за 1 месец бесплатног премијум пакета. Слањем на више адреса се може добити бесплатни премијум и до три године. Оно што је важно да би премијум функционисао без грешке је да се чекирају Авира и Битдефендер модули и тада 360 Тотал постаје врхунски АВ програм.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *