Kako slikati ekran telefona? (Android, iOS)

S vremena na vreme dobijem pitanje „Kako slikati ekran telefona?“ i shvatim da uopšte nisam napisao članak o tome, a tu opciju koristim svakodnevno. Zato ću to objasniti u ovom članku za Android i iOS uređaje.

Kako slikati ekran telefona:

iOS – iPhone, iPad, iPod Touch

  1. Pritisnite i držite Sleep/Wake dugme
  2. Odmah pritisnite i pustite Home dugme
  3. Sliku ekrana pronađite u  Albums > Camera Roll

Budite pažljivi da sve to uradite brzo i precizno.

Android

Slikanje ekrana kod Android uređaja se razlikuje od telefona do telefona. Ali ću se potruditi da obuhvatim većinu. Na kraju pogledajte i aplikacije za slikanje ekrana.

Android ICS (4.0) i noviji (5.x, 6.x, 7.x)

android-screenshot-take

  1. Pritisnite i držite taster za smanjivanje zvuka i početni taster u isto vreme
  2. Kada se pojavi animacija slikanja ekrana pustite tastere
  3. U panelu sa obaveštenjima možete pogledati sliku
  4. U galeriji možete pornaći sliku takođe

Dakle, svi telefoni sa ovom verzijom sistema i noviji imaju ugrađenu opciju slikanja ekrana u samom sistemu, bez obzira na model uređaja. Ako pak imate stariji sistem, čitajte dalje!

Android 2.3 i stariji

Na žalost korisnika starijih uređaja Google u sam Android nije implementirao opciju slikanja ekrana, ali neki proizvođači telefona jesu.

Recimo, ako imate Samsung pokušajte da pritisnete i držite početni i taster za gašenje (Home + Power) na nekoliko sekundi.

Najbolje bi bilo da na Google potrežite da li vaš uređaj sa tim i tim sistemom ima opciju slikanja ekrana, npr. „Samsung Galaxy S2 Gingerbread screenshot“ ili na srpskom „kako slikati ekran telefona Galaxy S2 2.3“ itd.

U svakom slučaju, možete instalirati aplikaciju No Root Screenshot It i pomoću nje slikati ekran bez obzira na verziju sistema i model telefona. Možete pronaći još aplikacija za slikanje ekrana u Play prodavnici, samo obratite pažnju da li zahtevaju root. Ako nemate root-ovan uređaj tražite kod kojih piše „no root“ itd.

Slike potražite u galeriji, obično je u folderu Images > Screenshot i sličnim.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *