Koje programe instalirati nakon podizanja Windows sistema?

Ukoliko ste upravo podigli nov sistem i ne znate koje programe biste trebali da instalirate, pogledajte u nastavku članka neke moje preporuke.

Preporučeno

Avast ili 360 total security za bezbednost. Instalirajte jedan od ova dva, ne oba! Svaki ima prednsoti i mane, ne mogu vam reći koji je bolji. Ali sam makar dva izdvojio iz velike liste.

Programi za čišćenje sistema. Već sam sastavljao listu tih programa pa pročitajte malo više o njima ovde.

Chrome ili Firefox za surfovanje internetom. Lično koristim Chrome već 105 godina jer koristim sve Google servise, i Android uređaje, pa je to bilo logično rešenje. A svakako mi za nekih 500 miliona puta brže radi nego Firefox bez obzira što mi 98% prijatelja (mada ne znam otkud toliko njih koristi FF) kaže suprotno.

PotPlayer za video snimke i filmove. Ovaj plejer preporučujem jer sam veliki ljubitelj filmova i tetsirao sam sve poznate i manje poznate alternative ali Pot je ubedljivo odneo najviše poena. Inače, taj plejer razvija developer koji je napustio KMplayer (verovatno zbog prenatrpanosti neželjenim softverima).

Aimp za muziku. Winamp je otišao u istoriju, mada nikad u životu ga nisam ni instalirao, a Aimp je i više nego odlična zamena. Pored prelepog dizajna nudi širok set podešavanja kako zvuka tako i samog plejera, a i dodatke koji proširuju funkcionalnost. Vizuelizacija i teme (skinovi) se naravno mogu preuzeti. Postoji i aplikacija za Android pa možete korintrolisati Aimp veoma lako gde god se nalazili u kući.

qBitTorrent klijent za preuzimanje Torrent sadržaja. Ovaj preporučujem jer je lagan i nema nikakvih dodatnih softvera i bespotrebnih opcija. Skoro je pa isti kao BitTorrent samo lakši, brži (ne mislim da brže preuzima fajlove već radi brže) i nema nepoželjnih dodataka.

WinRar i 7zip za upravljanje kompresovanim datotekama. WinRar je besplatan 30 dana zauvek (lol), a 7zip je besplatan zauvek.

Poželjno

Notepad++ za editovanje tekstualnih fajlova svih mogućih tipova. Ovaj softver je poznat u svetu i poželjno je imati ga ako često radite sa tekstualnim fajlovima, html, css, php, js itd. Lista je poduža.

Paint.net za najosnovniju obradu slika sa slojevima. Ovaj program je naprednija verzija Paint-a i svakako je poželjno imati tako nešto instalirano ukoliko, recimo, često radite kropovanje slika za sajt, a nema ni lošu kompresiju. Oni napredniji korisnici bi naveli Photoshop i druge pro alate, ali ovaj tekst nije za takve korisnike, takvi korisnici znaju šta da instaliraju i sami.

Teamviewer ukoliko je potrebno da vam neko, ili vi nekome, uđete u računar sa daljine, ovo je pravi alat za to. I još je besplatan.

f.lux za odmaranje očiju. Ovaj programčić smanjuje plavu boju na ekranu kako Sunce zalazi i tako se brine za vaše oči. Možete podesiti lokaciju, toplinu…

LibreOffice je besplatna zamena za MS Office i nudi sve isto, i možete veoma brzo i lako preći sa jednog softverskog rešenja na drugo. Naravno da radi sa svim MS Office fajlovima bez problema, a možete instalirati i na Linux-u.

Skype, Viber… i ostale programe za komunikaciju. Danas je česta praksa da vam budući poslodavac traži intervju preko Skype-a, morate biti spremni.

DuckCapture alat za hvatanje snimka ekrana. Testirao sam dosta alternativa i ovaj mi najviše odgovara. Možete podesiti prečice na tastaturi za hvatanje punog ekrana, regije, cele veb stranice itd. Nakon toga možete crtati, pisati, dodavati strelice, oblike itd.

Zabava

– Ne igram igrice ali sam nekada igrao WoW (World Of Warcraft) i ponovo krenuo kada je izašla Legion ekspanzija, pa ako neko želi može kupiti ovu igru na velikom sniženju, a pisao sam i članak o njoj.

League Of Legends ili Dota 2 su dve najpoznatije MOBA igre, mada je LoL nešto igraniji. Besplatne su za igranje sa mogućnošću kupovine dodataka u smoj igri.

Preporučite neke igre, ili programe, drugima koje vi koristite svakodnevno i mislite da će i drugima biti korisno/zanimljivo :)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. youtube video downloader, hd sentinel (hdd smart monitoring), hitmanpro.alert (antimalware, antiransomware), speedfan (temperature monitoring)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *