Koje programe instalirati nakon podizanja Windows sistema?

Ukoliko ste upravo podigli nov sistem i ne znate koje programe biste trebali da instalirate, pogledajte u nastavku članka neke moje preporuke.

Preporučeno

Avast ili 360 total security za bezbednost. Instalirajte jedan od ova dva, ne oba! Svaki ima prednsoti i mane, ne mogu vam reći koji je bolji. Ali sam makar dva izdvojio iz velike liste.

Programi za čišćenje sistema. Već sam sastavljao listu tih programa pa pročitajte malo više o njima ovde.

Chrome ili Firefox za surfovanje internetom. Lično koristim Chrome već 105 godina jer koristim sve Google servise, i Android uređaje, pa je to bilo logično rešenje. A svakako mi za nekih 500 miliona puta brže radi nego Firefox bez obzira što mi 98% prijatelja (mada ne znam otkud toliko njih koristi FF) kaže suprotno.

PotPlayer za video snimke i filmove. Ovaj plejer preporučujem jer sam veliki ljubitelj filmova i tetsirao sam sve poznate i manje poznate alternative ali Pot je ubedljivo odneo najviše poena. Inače, taj plejer razvija developer koji je napustio KMplayer (verovatno zbog prenatrpanosti neželjenim softverima).

Aimp za muziku. Winamp je otišao u istoriju, mada nikad u životu ga nisam ni instalirao, a Aimp je i više nego odlična zamena. Pored prelepog dizajna nudi širok set podešavanja kako zvuka tako i samog plejera, a i dodatke koji proširuju funkcionalnost. Vizuelizacija i teme (skinovi) se naravno mogu preuzeti. Postoji i aplikacija za Android pa možete korintrolisati Aimp veoma lako gde god se nalazili u kući.

qBitTorrent klijent za preuzimanje Torrent sadržaja. Ovaj preporučujem jer je lagan i nema nikakvih dodatnih softvera i bespotrebnih opcija. Skoro je pa isti kao BitTorrent samo lakši, brži (ne mislim da brže preuzima fajlove već radi brže) i nema nepoželjnih dodataka.

WinRar i 7zip za upravljanje kompresovanim datotekama. WinRar je besplatan 30 dana zauvek (lol), a 7zip je besplatan zauvek.

Poželjno

Notepad++ za editovanje tekstualnih fajlova svih mogućih tipova. Ovaj softver je poznat u svetu i poželjno je imati ga ako često radite sa tekstualnim fajlovima, html, css, php, js itd. Lista je poduža.

Još ►  Par načina da proverite Uptime na Windows sistemu

Paint.net za najosnovniju obradu slika sa slojevima. Ovaj program je naprednija verzija Paint-a i svakako je poželjno imati tako nešto instalirano ukoliko, recimo, često radite kropovanje slika za sajt, a nema ni lošu kompresiju. Oni napredniji korisnici bi naveli Photoshop i druge pro alate, ali ovaj tekst nije za takve korisnike, takvi korisnici znaju šta da instaliraju i sami.

Teamviewer ukoliko je potrebno da vam neko, ili vi nekome, uđete u računar sa daljine, ovo je pravi alat za to. I još je besplatan.

f.lux za odmaranje očiju. Ovaj programčić smanjuje plavu boju na ekranu kako Sunce zalazi i tako se brine za vaše oči. Možete podesiti lokaciju, toplinu…

LibreOffice je besplatna zamena za MS Office i nudi sve isto, i možete veoma brzo i lako preći sa jednog softverskog rešenja na drugo. Naravno da radi sa svim MS Office fajlovima bez problema, a možete instalirati i na Linux-u.

Skype, Viber… i ostale programe za komunikaciju. Danas je česta praksa da vam budući poslodavac traži intervju preko Skype-a, morate biti spremni.

DuckCapture alat za hvatanje snimka ekrana. Testirao sam dosta alternativa i ovaj mi najviše odgovara. Možete podesiti prečice na tastaturi za hvatanje punog ekrana, regije, cele veb stranice itd. Nakon toga možete crtati, pisati, dodavati strelice, oblike itd.

Zabava

– Ne igram igrice ali sam nekada igrao WoW (World Of Warcraft) i ponovo krenuo kada je izašla Legion ekspanzija, pa ako neko želi može kupiti ovu igru na velikom sniženju, a pisao sam i članak o njoj.

League Of Legends ili Dota 2 su dve najpoznatije MOBA igre, mada je LoL nešto igraniji. Besplatne su za igranje sa mogućnošću kupovine dodataka u smoj igri.

Preporučite neke igre, ili programe, drugima koje vi koristite svakodnevno i mislite da će i drugima biti korisno/zanimljivo :)

Prikaži komentare (2)