Mišljenje o iPhone 7 telefonu

Pojavio se iPhone 7 i iPhone 7 Plus i doneo nam nekoliko novina, pozitivnih i negativnih komentara od strane korisnika kao što to obično i biva. Lično ne izdvajam poseban članak za Apple uređaje jer šta god napisao uvek će se naći neko da me ispravlja jer ne razume da se ukusi i lična mišljenja razlikuju od osobe do osobe – mentalitet Balkana.

Ali, pošto se dosta priča i piše o iPhone 7 i ima zaista dosta mišljenja i tema, rešio sam i ja da napišem svoje mišljenje ali pre svega i činjenice neke. Naravno, sve to u poređenju sa Android uređajima.

Šta je to Apple inovativno uveo:

Šta je to novo na iPhone 7 / Plus:

Hardver

Kao i uvek hardver je malo pojačan. Apple fanovi pojačanje iPhone hardvera video kao da prelaze sa aviona na svemirski brod ali sa gledišta Android korisnika to unapređenje je mizerno. Npr. Android korisnik se ne bi cimao da kupuje nov telefon koji ima tako malo unapređenje na polju hardvera.

Prešli su sa minimalno 16GB na 32GB interne memorije – slow aplause. Mislim ono, to su trebali da urade još pre nekoliko godina.

3.5mm Jack

iphone-7-jack-adapter
Slika: wordpress.com

Zatim, 3.5mm Jack je uklonjen. Apple je ovu odluku doneo bila ona ispravna ili ne, ali rekli su da je ta odluka doneta jer moramo napredovati, preći na novije tehnologije. Donekle se i slažem, ali sad nije vreme za to jer smo konačno dobili univerzalni port za slušalice/zvučnike na svim uređajima. Dakle, moram nositi adapter za sobom da bih mogao da slušam muziku kao sav normalan svet. Isti slučaj i sa Apple punjačima, adapterima za video port itd.

Znači, trebam da nosim više kablova za sobom, a ideja je bila da se rasteretimo kablova.

I da, znači ne mogu puniti telefon i slušati muziku? Vratio sam se 10 godina unazad.

Bežićne slušalice

iphone-7-headphones
Slika: apple.com

Šta će nam? Verujem da su one odličnog kvaliteta i sve to, ali previše muke za malo uživanja. Moram da pazim da ih ne izgubim, onda bolje da ih ni ne nosim. Zatim, moram da brinem o bateriji. Dobro, 5 sati rada je ok, ko će 5 sati slušati bez prestanka muziku je l’, ali ne treba mi na umu misao da li su mi slušalice za telefon pune. Šta ako nisu a žurim na put? Vuci adapter normalno.

Dve kamere

iPhone 7 Plus ima dodatnu Wide-angle kameru koja hvata širi ugao. To je naravno „woow“ svim Apple fanovima, ali nećemo da se smejemo jer uvek dosta kasne sa tim inovacijama. Npr. koliko su se radovali panorama modu za slikanje a to postojalo na telefonima pre 10 godina, i sl. Wide-angle kamere su već smorile Android korisnike jer je zastarelo, pa još imamo i prednju wide-angle kameru na nekim telefonima.

Home dugme je osetljivo na dodir

Apple kao i uvek uzima dosta dobih funkcija od Android uređaja, pa tako i ovu. Lično sam uvek voleo tastere osetljive na dodir, dakle što manje mehanike jer se upravo mehanika ono što može da zakaže. Tako da pohvale za Apple što su uveli ovo, vreme je bilo.

Dva zvučnika

iphone-7-speakers-dual
Slika: apple.com

Lepo što su uveli ovo, mada je to skoro pa standard. Dva zvučnika ima dosta Android uređaja i to je nešto što se i ne gleda toliko u poslednje vreme jer je, naravno, smorilo nakon toliko godina. Ali Apple fanovi nisu imali mogućnost da biraju pa je sad ovo evolucija.

Otporan na vodu i prašinu

Još jedna opcija koja je standard uveliko, Apple je odlučio da i to kopira. Dobar potez, verujem da će biti korisno.

Taptic Engine

Opet nešto na šta su se Android korisnici navikli, a većina i isključuje jer smeta nakon toliko vremena. Skorz ok, ja koristim vibracione povratne informacije, dosta pomaže, ali kontrolišem precizno u kojim situacijama da se pojavljuje kako mi ne bi smetalo.

Da li bih SAD prešao na iPhone?

Još uvek ne, mada mi se mišljenje polako menja jer uvodi dosta opcija koje postoje na Androdu. Ali opet sporije uvode inovativne stvari od Android-a i Android uređaja i zbog toga bih se zadržao upravo na tim telefonima. Volim tehnologiju i volim da probam nešto novo čim se pojavi, a sa iPhone-om to nije moguće jer, kao što rekoh, debelo kasne sa svetom. Pored toga, ne opravdavam te cene telefona i dodataka jer je besmisleno davati toliko para za malo poboljšanje i tehnologiju koja postoji uveliko. Nekome je to skroz ok, ali ja bih pre kupio za manje para nešto inovativnije.

Šta se vama dopalo, a šta nije, kod novog iPhone telefona?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *