Napravite particiju u računaru koja je do 1000x brža!

HDD je ok, SSD je brz, a RAM Disk je najbrži! Kada vidite koliko je RAM Disk brz, vaš SSD, a pogotovo HDD, će vam se činiti sporim. Šta je to RAM Disk? Kako da instaliram? Šta mi je potrebno? Dobra vest, ne morate kupovati nijednu dodatnu komponentu, treba vam samo besplatan mali softver i slobodnog RAM-a (možete kupiti zaseban RAM modul samo za RAM Disk).

Šta je RAM Disk?

U suštini, to je prostor rezervisan u RAM-u koji služi kao disk. Dakle, kreira se posebna particija u računaru ali je memorija locirana u RAM-u. Dobra ideja, ne?

RAM Disk nije novost, ali sada i ima smisla koristiti ovu tehnologiju jer je neki minimum 4GB RAM-a.

Prednosti RAM Disk-a

SSD je odlično rešenje za skladištenje podataka zbog njihove velike brzine čitanja i pisanja fajlova, a i nemaju mehaničke delove koji bi se oštetili. Naravno, i SSD ima svoje negativne strane ali to nije tema sada, već uzimamo samo informacije o njihovoj brzini. Njihova brzina doseže i do nekoliko gigabajta u sekundi, što je zaista za pohvalu.

Kod RAM Disk-a brzine dostižu 7 – 10 gigabajta u sekundi, ili više! Ovo je odlična opcija za programe koji rade sa više manjih fajlova često jer RAM ima jako malo kašnjenje u pristupu fajlovima, poznato kao Latency, tj. latenciju, što omogućava velik broj operacija u sekundi.

ram-disk-before-and-after

Mane RAM Disk-a

RAM ne čuva podatke trajno kao što znamo, i čim ugasite računar, ili nestane struje, svi fajlovi se brišu. Ako ste kreirali particiju u RAM-u onda se sav sadržaj iz nje briše nakon gašenja računara! Zato ne treba instalirati sistem tu.

Rešenje za ovaj problem

Ali, program koji ću predstaviti ima mogućnost kreiranja i čitanja IMG slika pa tako možete namestiti da se svi podaci sa RAM Disk-a pri gašenju računara čuvaju u tu sliku i po podizanju sistema čitaju.

Tu IMG sliku samo smestite negde na HDD ili SSD i nemate brige. Sve operacije tokom rada na RAM particiji će se izvršavati u RAM-u (tj. RAM Disk-u) a kada hoćete da ugasite računar programče će prebaciti nove fajlove u IMG sliku i biće sačuvati.

Kako napraviti RAM Disk?

Preuzmite neki RAM Disk softver, npr. SoftPerfect RAM Disk  i instalirajte. Instalacija je naravno uobičajna.

Kada se program pokrene imate jednostavan interfejs, a potrebno je da kliknete na zeleni plus (+) i podesite koliko RAM-a želite da odvojite, slovo particije, da li želite da program simulira HDD za tu particiju, ili želite da sistem prepozna particiju kao USB fleš drajv, i na kraju možete odabrati file system a imate ponuđeno: raw, fat, fat32 i ntfs. Ako odaberete raw, onda ćete kasnije morati formatirati tu particiju i odabrati opet nešto od ona tri.

ram-disk-create

Nakon toga RAM će biti rezervisan za tu particiju, a videćete je ako otvorite My Computer. Tu možete smeštati fajlove i programe kojima je bitno da budu brzi.

Kako kreirati particiju koja će čuvati podatke?

Idite na „Image > Create image„, kliknite na žuti folder da odaberete gde će se IMG slika sačuvati (preporučujem sigurnu particiju na HDD/SSD negde gde vam neće smetati), količinu RAM-a koju želite da rezervišete, tj. to je viličina IMG slike ali ona će zauzeti toliko RAM-a koliko upišete, opet file system (možete odabrati ntfs), i potvrdite sa OK.

disk-ram-create-img
Kreiranje IMG slike

Sad u programu obrišite ako ste kreirali privremen Disk (onaj što gubi fajlove kada se računar ugasi preko zelenog plusa) i idite opet na zeleni plus, al isad kliknite na žutu ikonicu pored tekstualnog polja i odaberite onu IMG sliku koju ste sačuvali, tj. kreirali u prethodnom koraku. Odaberite slovo particije, otkačite „Save content to image“ i potvrdite sa OK.

add-image-img-disk-ram

Sada ćete videti novu particiju i sve što u nju budete stavljali će se čuvati nakon nestanka sutruje ili gašenja računara. Sve operacije će se odvijati unutar RAM-a ali pri gašenju računara program će sačuvati izmene u onoj IMG slici i ponovo učitati kada se sistem pokrene.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Mnogo hvala za vaše jedinstvene turorijale… Kupio sam softver za UHD video upscalling konverziju, koji ima ubrzavanje tog postupka uz pomoć PU prisutnog u PC-ju ali bude do 20% brži. Da li bi RAM Disk bio još brži sa mojim softverom i da li veličina te particije mora da bude veća od veličine finalnog videa ili će sam RAM DISK da se povećava za vreme upscalling konverzije? Unapred hvala.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *