Šta obavezno proveriti pre kupovine polovnog telefona?

Ako kupujete polovan telefon od neke nepoznate osobe, pa čak i od poznate, uvek morate proveriti telefon da nema nekih oštećenja – vidljivih ili skrivenih. Ali šta sve treba proveriti? Kako? Upravo to pišem u ovom članku!

Napomena: pišem samo o original telefonima, ne i replikama.

Dobro bi bilo da se malo opremite pre nego što krenete da testirate telefon, pa preporučujem da ponesete npr.:

 • Eksternu bateriju
 • Pasivne NFC tagove (ukoliko telefon ima NFC)
 • Neku lampu (ili telefon sa LED blicem)
 • Možda i lupu ako ne vidite dobro
 • Bežični punjač (ukoliko telefon poseduje bežično punjenje)
 • Svoju i rezervnu SIM karticu
 • Memorijsku karticu

0. Vizuelni pregled

Pre svega proverite da li ima fizičkih oštećenja, sem ako vam to ne smeta. Ako u oglasu piše da nema tragova korišćenja vi proverite to dobro. Ako je prodavac lagao za to, ko zna za šta će još. Dakle, vizuelna inspekcija na prvom mestu.

1. Da li je sve originalno

Obavezno proverite da li je sam telefon original tako što ćete potražiti IMEI na kutiji i u informacijama telefona: Settings > about phone. Kad ste već tu, proverite koja je tačna oznaka modela (npr. H815 za LG G4) i potražite tu oznaku na internetu pa ćete videti da li za rezultat izbacuje naziv original telefona ili replike.

Takođe, proverite da li je sva oprema originalna, pogotovo baterija. Ako ne možete da otvorite zadnji panel telefona preuzmite u telefon neku aplikaciju za proveru „života“ baterije (Battery health). Poslužiće GSam Battery Monitor

Zatim u kutiji slušalice, punjač i USB kabl. Postoje razni načini da se utvrdi da li je oprema kopija, a siguran način je ako pročitate gde je proizvedeno, a i oseća se jako loš kvalitet materijala. Često se dešava da delovi nisu dobro sklopljeni pa se vidi razmak i sl.

fake-vs-real-charger

2. Da li se puni

Ponesite powerbank (ako je mesto sastanka za kupo-prodaju negde napolju) i proverite jednostavno da li se telefon puni kada ga uključite. Takođe, ako telefon poseduje mogućnost bežičnog punjenja ponesite bežični punjač (možete ga priključiti na eksternu bateriju).

3. Provera slotova za SIM i SD

Ubacite svoju SIM i SD karticu (ukoliko ima slot) čisto da proverite da li će telefon raditi na vašoj mreži, a i da li su slotovi oštećeni, tj. da slučajno neće da prihvate SIM i/ili SD kartice.

Zatim obavezno pokušajte da pozovete neki broj (npr. onaj rezervni SIM što ste poneli), pošaljete i primite SMS, nešto kopirate u SD karticu itd.

4. Da li je telefon kvašen

Kad već ubacujete SIM karticu, proverite roze stiker negde da li je umrljan. Svaki telefon ima indikator maleni koji je bele boje i ima roze krstiće. Čim telefon dođe u kontakt sa vodom taj stiker postane roz skroz (razmaže boja krstića). Ovaj stiker se nalazi negde ispod zadnjeg poklopca ako baterija može da se menja, ili negde u slotu za SIM karticu (ili u nekom drugom slotu/konektoru) sakriven tako da se jedva vidi. Najbolje bi bilo da uperite lampu (LED blic nekog drugog telefona npr.) i potražite taj stiker.

phone-water-damage-indicator

phone-water-damage-indicator

5. Da li radi internet

Obavezno proverite i WiFi i mobilnu mrežu. Pokušajte da učitate google.com preko WiFi i mobilne mreže. Ako ste ubacili svoju SIM karticu i nemate megabajte, žrtvujte koji dinar kredita i učitajte google koji teži nekoliko KB.

6. Servis kodovi

Postoji univerzalni servisni kod za svaki telefon pomoću kojeg možete proverite LCD, vibraciju, touch… i ostale bitne funkcije telefona. Ovo je taj kod: *#0*#

Unosite ga tako što otvorite aplikaciju za pozivanje i uneste ovaj kod i „pozovete“ ga (tj. tapnete na telenu slušalicu). Sad imate nekoliko testova i redom birajte svaki.

phone-service-code-test
Slika: ytimg.com

Pored toga, svaki proizvođač telefona ubaci još neke dodatne kodove, a spisak tih kodova možete pronaći u članku koji sam pisao – LINK.

7. Provera senzora i funkcija

A sada i ručno sve proverite: mikrofon, vibraciju, zvuk, FM radio, BT, GPS, WiFi, 4G/3G, proximity, otisak prsta, light sensor, rotation, gyro, akcelerometar, LED flashlight, NFC, WiFi hotspot, notif LED… Zavisi koji telefon šta ima od senzora, neki imaju i barometar, merač temperature, otkucaja srca itd. To biste trebali da znate pre kupovine telefona pa proverite sve to.

8. Slušalice

Proverite da li su, pre svega, slušalice original. Zatim da li rade. Ubacite ih u ulaz za slušalice i pustite neku muziku. Pojačajte do kraja i smanjite. Testirajte tastere na slušalicama i mikrofon. Da li ima prekidanja ako malo pomerite kabl.

9. Kamera

Obavezno kameru proverite, prvo vizuelno spolja i onda softverski. Uslikajte nekoliko slika i vidite da se ne pojave neke mrlje slučajno (desi se ako se zavuče nečistoća u kameru). Znate kakva je kamera na telefonu koji kupujete i koliko je sposobna, pa proverite da li ima sve to što bi trebalo. Npr. testirajte OIS ukoliko poseduje.

phone-camera-black-dot
Slika: lithium.com

10. Uradite reboot

Na kraju jednostavno ponovo pokrenite telefon da vidite da li je sve ok, da nema nekih iznenađenja tokom ili nakon paljenja telefona.

Dodatni saveti:

 • Gledajte da se nađete po danu na nekom javnom mestu gde ima ljudi (jasno vam je u kakvoj državi živimo)
 • Proverite garanciju da li je važeća (ukoliko ima)
 • Koristite instinkt. Sami najbolje znate šta da uradite i proverite kada vidite osobu i sam telefon
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

 1. зашѕо немаш икону(КОЛАЧИЌ) за директно објављивање твојих текстова на ФБ?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *