8 načina da iskoristite OTG funkciju telefona

OTG (On The Go) je funkcija koja vašem telefonu, prosto rečeno, omogućava povezivanje sa USB uređajima. Kada telefon poseduje OTG (često ćete naići i na termin „USB Host“) onda on ima i mogućnost slanja električne energije putem konektora za USB, odnosno mogućnost napajanja nekog USB uređaja.

OTG imaju svi malčice jači Android uređaji, recimo Galaxy S2 iz 2011. godine poseduje OTG. Ali ako ne znate da li vaš telelefon ima OTG, jednostavno otvorite sajt gsmarena.com i u pretragu unesite naziv svog telefona. Iz padajuće liste izaberite svoj model i sa ctrl+f pokrenite pretragu stranice i ukucajte USB Host. Ako pronađe onda poseduje, ako ne onda ne.

Ok, ako vaš uređaj ima OTG, evo kako možete da ga iskoristite:

1) Povežite USB lampu

Možete naći USB Mi lampe koje mogu poslužiti, u ovom slučaju, kao dodatno svetlo pored blica telefona.

2) USB ventilator

Ovakvih ventilatora ima dosta zaista, pa eto ideje: rashladite se leti dok čitate ovaj blog preko telefona/tableta, ili gledate omiljenu seriju.

3) Punite telefon telefonom

charge-phone-with-phone

I to je moguće! Napisao sam da OTG omogućava slanje el. energije putem USB konektora, a takođe telefon se tim putem i puni, pa samo povežite krajeve. O ovome sam već pisao, pa pogledajte.

4) DVB-T2 televizija

dvb-t2-android

Možete kupiti ovaj prijemnik digitalnog signala i gledati TV kanale potpuno besplatno na svom Android uređaju. I o tome sam pisao, snimio video i kompletno uputstvo, pa pogledajte.

5) USB flash

Normalno, priključite USB flash i kopirajte podatke koji vam trebaju. USB flash će se ponašati kao dodatna kartica (memorija) u telefonu i samo otvorite folder u nekom fajl menadžeru.

6) Džojstik

joystic-in-hand

Imate džojstik koji se priključuje putem USB kabla? Nema problema, uključite u OTG priključak i igrajte igrice na telefonu pomoću džojstika za računar na koji ste navikli.

7) Tastatura i miš

Naravno, možete povezati tastaturu ili miš i koristiti ih normalno kao i na računaru.

8) LAN kabl

usb-to-lan-cable
Slika: staticflickr.com

Možete kupiti USB-LAN konektor i tako priključiti LAN kabl direktno u telefon. Pitate se zašto? Ima dosta primena, recimo morate da se ulogujete u ruter a nema WiFi (ili je nedostupan) i vi nemate laptop niti bilo kakav računar u blizini. Eto spasa.

Imate vi neke ideje? Napišite u komentaru :)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *