Garancija od 2 godine na tehničke uređaje?

Mnoge kupce tehničkih uređaja buni to što na sajtu neke prodavnice piše da garancija za, recimo, monitor traje 12 meseci. Takođe, mnogi kupci polovnih telefona često odustanu od kupovine jer je garancija za telefon izdata na godinu dana a ne na dve.

Kako ja nisam pravnik već informatičar, meni je bitno da znam na šta imam prava prilikom kupovine i reklamacije tehničkih uređaja. Potražio sam i pročitao Zakon o zaštiti potrošača i sada vama sumiram ono najbitnije.

Citiram: „Važno je da znate da garancija trgovca predstavlja njegovo voljno proširenje odgovornosti. Vi i dalje imate zakonsko pravo da za robu sa nedostatkom zahtevate opravku ili zamenu u roku od 2 godine od kupovine (iako na garantnom listu stoji godinu dana). U roku od šest meseci od dana kupovine, u slučaju kvara ili oštećenja (nesaobraznosti), imate pravo da zahtevate zamenu proizvoda, umanjenje cene ili povraćaj novca (raskid ugovora), dok je popravka moguća isključivo i samo ako se sa istom složite. U ovom slučaju možete se koristiti vašim pravima iz garancije ili iz Zakona u zavisnosti od toga koja su po vas povoljnija. Zapamtite da garancija ne može da ograniči vaša zakonska prava, pa iako se trgovac garancijom obavezao da će robu popraviti ili zameniti u roku od godinu dana, a kvar se desi kasnije, vaše pravo po zakonu ostaje – 2 godine.“ – zastitapotrosaca.gov.rs

Ukratko u brojkama, citiram:

2 godine – imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)
14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vašim vratima
8 dana – rok u kome prodavac mora da odgovari na reklamaciju
15 dana – rok za rešavanje reklamacije (izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana)
30 dana – rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)“ – zastitapotrosaca.gov.rs

Dakle, vi imate pravo po Zakonu na opravku nekog uređaja u trajanju od 2 godine čak iako piše na garantnom listu da važi recimo godinu dana, šest meseci i slično.

Tako da ukoliko kupite monitor, miša, tastaturu, štampač… neki tehnički uređaj, imate pravo na garanciju od 2 godine od dana kupovine!

Ako kupujete polovan telefon i osoba od koje kupujete ima garanciju prodavca u trajanju od godinu dana, ne mora to da bude razlog zbog kojeg ćete odustati od kupovine.

Izvori:

https://zastitapotrosaca.gov.rs/Portals/0/Resources/Publications/e-kupovina.pdf
https://zastitapotrosaca.gov.rs/za-potrosace
http://potrosac.info/novosti/265-i-dalje-zbunjuju-kupce-garancija-je-2-godine-a-ne-12-meseci
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. Kupio sam mašinicu za šišanje u win win-u, posle dva šišanja ona je počela bučno da radi i reklamirali smo proizvod. Oni su nam je vratili uz obrazloženje da nije ni bila ne ispravna. Nakon dva šišanja ona se pokvarila i ja sam je odneo u prodavnicu i posle par dana sam dobio odgovor Postovani, Vasa reklamacija 19-01RW-0037091 nije uvazena. Zahtev nije prihvacen, kvar je posledica neadekvatnog koriscenja korisnika. Cena popravke bice Vam naknadno javljena. Ne znam kakvo je to neadekvatno korištenje i šta dalje da radim. Mašinica nije pala, nije kvašena i nije otvarana.
    S poštovanjem

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *