Garancija od 2 godine na tehničke uređaje?

4

Mnoge kupce tehničkih uređaja buni to što na sajtu neke prodavnice piše da garancija za, recimo, monitor traje 12 meseci. Takođe, mnogi kupci polovnih telefona često odustanu od kupovine jer je garancija za telefon izdata na godinu dana a ne na dve.

Kako ja nisam pravnik već informatičar, meni je bitno da znam na šta imam prava prilikom kupovine i reklamacije tehničkih uređaja. Potražio sam i pročitao Zakon o zaštiti potrošača i sada vama sumiram ono najbitnije.

Citiram: „Važno je da znate da garancija trgovca predstavlja njegovo voljno proširenje odgovornosti. Vi i dalje imate zakonsko pravo da za robu sa nedostatkom zahtevate opravku ili zamenu u roku od 2 godine od kupovine (iako na garantnom listu stoji godinu dana). U roku od šest meseci od dana kupovine, u slučaju kvara ili oštećenja (nesaobraznosti), imate pravo da zahtevate zamenu proizvoda, umanjenje cene ili povraćaj novca (raskid ugovora), dok je popravka moguća isključivo i samo ako se sa istom složite. U ovom slučaju možete se koristiti vašim pravima iz garancije ili iz Zakona u zavisnosti od toga koja su po vas povoljnija. Zapamtite da garancija ne može da ograniči vaša zakonska prava, pa iako se trgovac garancijom obavezao da će robu popraviti ili zameniti u roku od godinu dana, a kvar se desi kasnije, vaše pravo po zakonu ostaje – 2 godine.“ – zastitapotrosaca.gov.rs

Ukratko u brojkama, citiram:

2 godine – imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)
14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vašim vratima
8 dana – rok u kome prodavac mora da odgovari na reklamaciju
15 dana – rok za rešavanje reklamacije (izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana)
30 dana – rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)“ – zastitapotrosaca.gov.rs

Dakle, vi imate pravo po Zakonu na opravku nekog uređaja u trajanju od 2 godine čak iako piše na garantnom listu da važi recimo godinu dana, šest meseci i slično.

Tako da ukoliko kupite monitor, miša, tastaturu, štampač… neki tehnički uređaj, imate pravo na garanciju od 2 godine od dana kupovine!

Ako kupujete polovan telefon i osoba od koje kupujete ima garanciju prodavca u trajanju od godinu dana, ne mora to da bude razlog zbog kojeg ćete odustati od kupovine.

Izvori:

https://zastitapotrosaca.gov.rs/Portals/0/Resources/Publications/e-kupovina.pdf
https://zastitapotrosaca.gov.rs/za-potrosace
http://potrosac.info/novosti/265-i-dalje-zbunjuju-kupce-garancija-je-2-godine-a-ne-12-meseci
Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (4)