Google Assistant vs Siri (2016)

I Google i Apple su uradili odličan posao kada je reč o glasovnim komandama u pametnim telefonima. Google je nedavno predstavio potpuno novu verziju pod nazivom Google Assistant (prethodno Google Now), a Apple je zadržao naziv Siri. Koji je od ova dva asistenta bolji sada? Da se podsetimo samo, Google Now je do sada uvek pobeđivao Siri, da li će i sad to biti slučaj?

Poznati Youtube korisnik Marques Brownlee je napravio video demonstraciju oba glasovna asistenta i uporedio ih kako bi video koji će bolje obaviti zadatke.

Ja bih ocene podelio na:

  • Opširnost informacija
  • Handsfree (koliko je asisten upotrebljiv bez korišćenja ruku)
  • Brzina

U prvoj kategoriji, po meni, Siri je odnela (ili odneo? robot je pa nema pol, mada ima ženski glas i ime) više poena jer uvek na postavljeno pitanje da malčice više informacija. Nekad i grafikone berze ili detaljnije rezultate utakmica. Ipak, Google Assistant daje preciznije informacije i izgovara ih – što ću spomenuti u narednoj kategoriji. Tako da, u ovoj kategoriji Siri odnosi malčice više poena.

U drugoj kategoriji Google Assistant odnosi ubedljivu pobedu. Voli da priča dosta sa korisnikom i čita odgovore, dok Siri samo kaže „Evo rezultata“ i prikaže ih. Google Assistant takođe ima ugrađenu veštačku inteligenciju pa možete voditi razgovor sa njim kao sa bilo kojom osobom!

Recimo, ako pitate „Ko je predsednik Amerike“ dobijete odgovor „Barak Obama“ i ako odmah posle toga pitate „Koliko je on visok?“ Google Assistant će dati dogovor na to pitanje. Ali ako to pokušate sa Siri, odgovor na drugo pitanje nećete dobiti, barem ne u vidu konkretnog rezultata već u vidu rezultata Google (Bing) pretrage. Tako da, ako ste u kolima ili su vam ruke zauzete dok recimo kuvate, Google Assistant će vam biti od pomoći mnogo više nego Siri.

A što se brzine tiče, tu su jednaki. Nekada je Siri brža, nekad Google Assistant, ali radi se o pola sekundi ili manje. Tako da bih ovu kategoriju stavio pod nerešeno.

Za kraj, kada sumiramo rezultate, dođemo do toga da je Google Assistant pobedio. Zašto? Jer ima ugrađen AI koji je mnogo napredniji od Siri-jevog mehanizma i dosta pomaže. Tako da se možete upustiti u konverzaciju i pričati kao sa bilo kojom osobom, može da pamti i brzo daje konkretne rezultate koje i pročita. To su sve odlike asistenta koje pametan telefon treba da poseduje.

Izvor, slika: https://www.youtube.com/watch?v=JFiu5rfnhzo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *