WiFi ruter može da čita ljudske emocije

U „MIT CSAIL“ laboratoriji napravljen je uređaj koji pomoću WiFi signala detektuje trenutno raspoloženje kod ljudi. Zanimljivo je to da je tačnost ovog uređaja 87% a koristi samo WiFi signal. Istraživači iz pomenute laboratorije kažu da ova tehnologija može pomoći u kreiranju boljeg sadržaja za korisnike na osnovu njihovog rasploženja.

Uređaj nosi naziv „EQ-Radio“ i koristi do 1.000 puta manje električne energije nego WiFi ruter, a sposoban je da prepozna sreću, tugu, uzbuđenje i bes.

Testiran je na 30 osoba i izmerio je oko 130.000 otkucaja srca. Za rezultat margina greške je bila svega 0.3%

On ne zahteva nikakve dodatne uređaje koji bi se prikačili na telo, već radi tako što snima kompleksne promene u ljudskom telom slanjem i primanjem WiFi signala koji se odbijaju o telo. Prikupljeni rezultati se skladište i obrađuju pomoću algoritma koji „uči“ vremenom i tako usavršava tačnost, i na kraju prikazuje rezultate.

EQ-Radio može da napravi razliku između otkucaja srca i disanja i na osnovu učestalosti ove dve radnje, i algoritma koji „uči“, može da prepozna da li je osoba srećna, tužna, uzbuđena ili besna.

wifi-router-read-emotions

Naravno, pitate se koja je primena ovakvog uređaja? Odgovor je kao i uvek – marketing. Mnogo para se ulaže u marketinške svrhe kako bi se korisniku plasirao proizvod/usluga kreirani tako da odgovaraju lično njemu.

Recimo, filmska industrija može koristiti ovaj uređaj da prati raspoloženja korisnika tokom gledanja filma i tako može zaključiti da li je korisnik bio zadovoljan filmom, u kojim delovima mu je bilo dosadno, kad je bio uzbuđen itd.

A postoji i pametnija primena – pametne kuće. Uređaj čita trenutno raspoloženje korisnika i ako je, recimo, neraspoložen uređaj šalje signal da krene muzika.

Primena ima dosta, samo je pitanje koliko će zaživeti.

http://eqradio.csail.mit.edu/

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *