17 činjenica o kompaniji Huawei koje možda niste znali

Huawei ne mora biti prva marka na koju pomislite kad kažete ‘pametni telefon’, ali ta činjenica ne umanjuje značaj same kompanije. Huawei je ogromna i veoma uticajna kineska telekomunikaciona kompanija, posebno popularna “iza kulisa”, na svetskom telekomunikacijskom tržištu. Naravno, Kina je ogromno tržište, pa je Huawei stekao ogromno iskustvo, ali i razvojni potencijal.

Ovih 17 činjenica koje možda niste znali o Huawei kompaniji:

ren-zhengfei-huawei-ceo
Ren Zhengfei

1. Osnivač Ren Zhengfei je imao 42 godine kada je osnovao firmu Huawei. Dakle, razmislite – još uvek nije kasno da se u vama probudi preduzetnički duh. Gospodin Ren je vlasnik skromnih 1.4% udela u svojoj kompaniji, ali je tek 556-ti najbogatija osoba u Kini.

2. Malo istorije. Huawei se možda odskora pojavio u zapadnom svetu, ali firma postoji odavno – od 1980-ih, u stvari. Huawei je sa radom počeo 1987. u Šenženu. Tada su se Kina i Narodna oslobodilačka vojska opremali telekomunikacijskom opremom iz inostranstva. Ren je imao jaku želju da sopstvenim snagama istraži i razvije izgradnju prekidača za telefonske centrale. Smatrao je to pitanje strašno važno za bezbednost i međunarodnu sigurnost zemlje: „Nacija koja nema svoj vlastiti telefonsko-komunikacijski sistem, kao da nema svoju vojsku „.

3. Ova kineska kompanija za umrežavanje i telekomunikacijsku opremu tek je 2000-tih krenula sa proizvodnjom mobilnih telefona. Među prvima su bili modeli U8230 i U8110 bazirani na operativnom sistemu Android.

4. Zaposleni u kampusu grada Šenžena (Shenzhen) blizu Hong Konga, imaju svakog dana pauzu za ručak od 12h-1.30h. Dozvoljeno im je da drže dušeke ispod stolova za kojima rade. Što da ne – za popodnevnu siestu! 50.000 zaposlenih u kampusu ručaju u osam kantina, a postoji i catering za sve prohteve za specijalnim vrstama hrane.

5. Etimologija reči Huawei ( 华为). Smatra se da je u osnovi ove reči znak 花 (cvet), ali ovaj karakter takođe ima i sledeća značenja: pridev veličanstveno, sjajno, uspešno ili imenice dostignuće, uspeh.

huawei-logo

6. Logo kompanije Huawei je amblem cveta. Latice podsećaju na zrake koji imaju zajednički koren i radijalno se šire ka gore. Simbolišu usmerenost i predanost Huaweia ka dugoročnim vrednostima – ka korisnicima.

7. Možda do sada niste uzimali u obzir ozbiljno Huawei, ali brojke kažu da je ona jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija na svetu, nakon što je pretekla Ericsson davne 2012. godine. Naravno, ova kompanija ne posluje samo sa pametnim telefonima. Proizvode opremu za druge telekomunikacijske firme. U Srbiji postoje stručnjaci firme Switchtel koji uspešno rade servis Huawei telefona. Nalaze se u Beogradu.

8. Huawei je 2005. dobio važno priznanje od BT (British Telecommunications) kao „superfast broadband“ – brend koji najbrže i najuspešnije radi na usavršavanju novih proizvoda.

9. Treći su po broju prodatih mobilnih telefona, posle Apple-a i Samsunga. Prošle godine Huawei je prodao 108 miliona mobilnih telefona. Dobro, možda su još daleko od Samsunga i Apple-a (sa 324 i 231 miliona prodatih uređaja) ali im se opasno približavaju. Ove godine, strelica na grafikonu prodaje u firmi ide primetno uvis – Huawei je u prvoj četvrtini 2016. prodao 28,8 miliona telefona.

10. Predstavili su i svoj pametni sat koji je bio daleko ispred konkurencije – Huawei Watch. Sat je imao najbolji ekran koji je ikad napravljen za pametne satove, odlične specifikacije, prelep dizajn i prvi je dobio developer preview verziju za Android Wear 2.0 operativni sistem!

Huawei Watch
Huawei Watch 360 ekran (ytimg.com)

11. Huawei je poslovni partner oko 80 % vrhunskih svetskih telekomunikacijskih kompanija.
Neki od moćnih kompanija sa kojima Huawei sarađuje su: Vodafone, Motorola, T-Mobile. Pored toga što pravi odlične pametne telefone, Huawei je pouzdan partner drugim firmama i zbog toga se visoko kotira u industriji. Huawei je bezbroj puta bio sponzor velikih događaja i sportskih timova, uključujući tu: Arsenal FC, Paris Saint-Germain, fudbalski savez Gane i još mnogo drugih timova.

12. Huawei je vlasništvo svojih zaposlenih i tu činjenicu koriste kao način da se distanciraju od etiketiranja da su „pod kontrolom države“. To u stvari znači da zaposleni poseduju deonice firme dok oko 64 % zaposlenih učestvuje u vlasništvu. Ovi radnici poseduju tzv. „deonice virtualnog ograničenja“ ili deonice kojima se ne trguje, a koje se dodeljuju na osnovu učinka. Kada radnik / službenik napusti kompaniju, svoje deonice vraća natrag u Huawei, a on sam dobija naknadu u vrednosti te deonice.

13. Huawei je ogromna firma. Najveći sektor je R&D sektor (za istraživanje i razvoj) sa 95.000 zaposlenih. Inače, Huawei sveukupno zapošljava 170.000 ljudi! U tome je tajna njihove veličine – u večitom nastojanja da budu veliki. Ulažu ogromne količine novca u ljude, pogotovo u razvoj kreativnih veština, koji rade puno i vredno kako bi stalno usavršavali proizvodnju, pratili tehnološke trendove i bili na vrhu. Oko 10% prihoda ide nazad u R&D sektor, koji radi dalje na razvijanju novih proizvoda.

14. Kompanija ima 21 istraživačko-razvojni Institut u raznim zemljama sveta: pored Kine, tu su i UK, Kanada, Pakistan, Francuska, Belgija, Nemačka, Švedska, Turska. U 2014. profit kompanije Huawei je bio 5.5 milijarde dolara. Proizvode i usluge ove firme koristi više od 140 zemalja sveta i grabe ka vodećoj poziciji svetskih najvećih operatera mobilnih telefona.

the-efficient-big-data-platform-idc-360-copenhagen-3-638
Slika: slidesharecdn.com

15. Povećali su zaradu za 30% u 2010. To je veliko povećanje prihoda. Delimičan krivac za tako ogromnu stopu rasta je značajan rast proizvodnje u prekookeanskim zemljama (uključujući tu i Ameriku) te je prodaja izvan Kine postala osnovna delatnost kompanije. U stvari, Huawei je inkasirao čak 15,7 % od 78,56 milijarde dolara na svetskom tržištu mrežne infrastrukture u 2010. godini (podaci Gartner, Inc. vodeće firme koja se bavi razvojem informacionih tehnologija i konsaltingom).

16. Huawei je lansirao novi model ekstra-modernih telefona u Londonu u aprilu ove godine: P9 i P9 Plus. Ovi telefoni imaju kamere sa dva objektiva pa daju više svetla kako bi kvalitet vaše fotografije bio što bolji. Ima bolju bateriju, inovativnu tehnologiju biometrijskog otiska prsta, Kirin 955 2.5GHz 64-bitni ARM procesor. Napravljen je od visokokvalitetnog aluminijuma sa estetskim i ergonomskim zaobljenim uglovima.

17. Slogan im je „Make it possible”. Jedan od menadžera Huaweia kaže “Izazovi i velika prilika za našu kompaniju su potrošači i prema njima definišemo strategiju. Na pravom smo putu“.

Nema razloga da iko više, na spominjanje imena Huawei kaže: ko su sad pa oni?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *