Android „Screen overlay detected“ – rešenje

Ako vam se dešava da Android prikazuje poruku „Screen overlay detected“ i ne znate kako da to rešite, onda ste na pravom mestu!

Ova poruka se pojavljuje na Android 5.0 i novijim sistemima jer je u tim verzijama omogućena kontrola pristupa telefonu za aplikacije. Recimo, možete ograničiti nekoj aplikaciji da ne koristi GPS ili poruke itd. – o čemu sam pisao. Takođe, imamo i opciju koja kontroliše da li neka aplikacija sme da se prikaže preko drugih.

Problem nastaje kada neka aplikacija nakon instalacije zahteva pristup određenim funkcijama telefona (recimo GPS, poruke, memoriju…) i morate odobriti ali sistem ne dozovljava jer se neka treća aplikacija pojavljuje preko ekrana – screen overlay.

Čak i da ne vidite to, ta aplikacija u pozadini koristi tu opciju. Ovo je sigurnosti radi jer nekad aplikacija blokira tastere i ne možete ih koristiti. Zato morate privremeno onemogućiti te privilegije za aplikaciju koja se iscrtava preko ostalih.

Ovde pravila nema, može biti bilo koja, to je na vama da pronađete. Ja ću vam pokazati kako i koje su to neke generalno problematične.

Za većinu telefona:

1) Otvorite podešavanja telefona i u gornjem desnom uglu tapnite na lupu

2) Upišite reč Draw i izaberite „Draw over other apps

3) Nastavite od koraka 4

Za Samsung:

1) Otvorite podešavanja telefona i pronađite opciju „Apps manager“ (tj. menadžer aplikacija)

2) Tu otvorite podešavanja koja se nalaze u gornjem desnom uglu

3) Izaberite „Apps that can appear on top

Nastavak za sve:

4) Videćete listu aplikacija koje imaju mogućnost da se pojavljuju preko drugih.

5) Sad jednostavno isključite jednu po jednu (imate desno taster pored svake) dok ne nađete koja pravi problem

screen-overlay-detected-resenje-fix-solved-easy
Slika: saznajnovo.com

Najčešće problem prave filteri za ekran, meni čak i FB Messenger. Obično sistematske aplikacije neće praviti problem pa njih preskočite. U suštini, aplikacije koje se jednostavno pojavljuju iznad drugih prave problem, kao što se eto Messenger pojavljuje kada stigne nova poruka.

Ako ne možete da se snađete slobodno ostavite komentar.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Pravi mi ovo veliki problem na S7,do sada sam promenio mnogo Samsunga ali se nikada ovako nesto nije pojavljivalo.Ne mogu da posaljem nista preko Mesengera,uradio sam sve kao sto ste objasnili,iskljucio sve ali je opet isto i to me ozluđuje.Sta je preostalo da moze da se uradi?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *