Besplatan JARVIS lični asistent na srpskom jeziku! (+video)

Ako ste gledali film „Iron Man“ znate za Jarvis-a i koliko je korisno imati tako nešto. Ako niste gledali, i ne znate šta je (tj. ko je) Jarvis, pogledajte film ili scenu ovde.

U ovom članku ću napisati uputstvo kako da napravite svog Jarvis asistenta, ali naravno ni slično kao u filmu već nešto veoma prosto. Jarvis je veštačka inteligencija koju ne možemo tako lako kreirati (za sad je samo Mark Zuckerberg to uradio donekle) pa ćemo napraviti ličnog asistenta za jutarnje buđenje samo.

Tačnije, kreiraćemo asistenta koji će:

 • poželeti dobro jutro
 • uključiti WiFi i zvuk na telefonu
 • proveriti prognozu
 • proveriti Facebook obaveštenja i Gmail sanduče
 • proveriti obaveze iz kalendara
 • glasovnom potvrdom, ako želite, otvoriti kalendar
 • sve to izgovoriti na srpskom smislenim tokom

Primer:

Dobro jutro Stefane. Temperatura za Zrenjanin je deset stepeni, brzina vetra 2 metara u sekundi, i moguća je kiša. Imaš dve imejl poruke i nula Fejsbuk obaveštenja. Nemaš obaveza za danas. Prijatan dan ti želim.

ili

Dobro jutro Stefane. Temperatura za Zrenjanin je sedam stepeni, brzina vetra je pet metara u sekundi, i pada kiša. Nemaš imejl poruka, i imaš Fejsbuk obaveštenja. Tvoj kalendar kaže da imaš dve obaveze za danas, želiš li da ih pogledaš? – Želim – Važi, evo tvoje obaveze za danas. Prijatan dan ti želim.

Za ovo će nam biti potreban neki alat, a ja sam odabrao „Automate“ jer ima mnogo opcija, jednostavan je za korišćenje, besplatan je (do 30 aktivnih blokova) i postoji opcija biranja jezika i endžina za igovor.

Napomena: nakon razgovora sa autorima aplikacije rekli su mi da moj algoritam mogu da pronađu i koriste samo Beta testeri Automate aplikacije. Prijavite se OVDE za Beta testera (uđite na link dok ste prijavljeni na Google nalog sa kojim ste prijavljeni na Play store) i kliknite „Become tester“. Nakon nekoliko minuta imaćete dostupno ažuriranje za Automate aplikaciju. Nakon ažuriranja možete pronaći u pretrazi moj algoritam.

Postoji i obimnija verzija Jarvis-a ali prelazi 30 aktivnih blokova pa ne možete da pokrenete u besplatnoj verziji aplikacije.

Broj aktivnih blokova je onaj broj blokova koji se koriste u nekom „receptu“. Možete kreirati više recepata sa mnogo blokova ali nećete moći da ih pokrenete ako ih ima više od 30. Ako želite, možete kupiti Premium verziju za par dolara i ukloniti to ograničenje. Besplatna verzija ima sve blokove otključane, nema reklama, sve isto kao i Premium samo je ograničenje tih 30 aktivnih blokova.

A pošto verujem da mnogi neće kupiti Premium, napravio sam recept za besplatnu verziju koji radi ono što sam gore napisao.

Potrebno vam je:

Uputstvo:

 1. Nakon što ste instalirali Google TTS, otvorite podešavanja te aplikacije (Opcije > unos i jezik > Google TTS) i podesite brzinu izgovaranja na minimum.
 2. jarvis-na-srpskom-asistent-0
 3. Pokrenite Automate i kliknite gore na ikonicu Community (tri čovečuljka)
 4. U polje za pretragu unesite: Jarvis srb
 5. Tapnite na rezultat pretrage i zatim na Download
 6. Vratite se u glavni ekran aplikacije i videćete Jarvis (SRB) free
 7. Tapnite na to i gore ćete imati ikonicu olovčice. Tapnite na nju i odaberite „Flowchart
 8. jarvis-na-srpskom-asistent-2

E sad, ja sam podesio algoritam tako da bude što više automatski kako ne biste morali ništa da podešavate, ALI srpski jezik je malo komplikovan pa je teško napraviti algoritam za imena. Tj., morate izmeniti ime, obrisati moje i napisati svoje. Ovo je donekle možda moguće rešiti kroz algoritam ali bi tada bio mnogo veći, a besplatna verzija nas ograničava na 30 aktivnih blokova.

 1. Tapnite na blok broj 17
 2. Videćete polje sa nekim informacija. U njemu piše „Dobro jutro Stefane….“
 3. Samo obrišite moje ime i napišite svoje, npr. „Dobro jutro Nemanja…“
 4. Ostalo ne dirajte!
 5. Tapnite na „Done“ taster na vrhu
 6. jarvis-na-srpskom-asistent-3

Ok, sada sačuvajte izmenjen algoritam tako što ćete tapnuti na ikonicu za potvrdu gore desno.

Bićete vraćeni na ekran sa tim receptom. Bitno je da dozvolite tražene permisije koje se nalaze kada otvorite recept. Sve ih instalirajte i možete pokrenuti recept.

jarvis-na-srpskom-asistent-4

Kako funkcioniše?

Pre svega, kada pokrenete, pitaće vas da odaberete Google nalog. Morate izabrati jedan na koji ste prijavljeni jer će sa njega proveravati poštu. Zatim će pitati za jačinu zvuka izgovaranja teksta. Odaberite sa liste nešto (optimalno je 30 za jutro da ne biste probudili ukućane ili se uplašili kad počne da viče koliko ima stepeni napolju). I sve je spremno!

Program sada čeka 05.00h da se pokrene, tj. da počne da prati alarm. Vi navijte alarm bilo kada u toku dana i kada bude bilo 05h ujutru program će čekati da se alarm oglasi. Kada se oglasi, imate oko 5 sekundi da ga ugasite jer će za 5 sekundi krenuti Jarvis da priča.

Prvo, algoritam uključuje WiFi, zatim uzima vašu trenutnu lokaciju i pretvara je u naziv grada i koordinate. Koordinate šalje u modul za vremensku prognozu, a naziv parča i šalje u promenljivu. Nakon toga, postavlja zvuk telefona na „Normal„, kreira prognozu i sve podatke šalje u modul za izgovoranje.

Tu Google TTS aplikacija čita podatke na srpskom jeziku. Čak i kada ste podesili na minimum brzinu govora, meni nekako to zvuči brzo, ali ne može da se podešava, pitao sam osnivače aplikacije Automate, to je do Google TTS za srpski jezik.

Dalje, prikupljaju se podaci o Gmail i Facebook obaveštenjima, čuvaju, onda proverava da li ima obaveza u kalendaru (bilo kom u telefonu) i ako ima ili nema izgovara određeni tekst. Primer sam dao već.

Nakon toga opet se vraća na početak i čeka sledeće jutro, odnosno da se aktivira alarm kada prođe 05h.

Napomene:

 1. Google TTS ima podršku za srpski ali nije baš najbolja, ipak razumljivo je koliko toliko.
 2. Zbog kompleksnosti srpskog jezika teško je kreirati smislene rečenice koje će aplikacija izgovoriti, ali sam uspeo barem malo. Recimo, aplikacija će izgovoriti „Imate DVA imjel poruke“ iako sam ja podesio da izgovori „poruke“ i „poruka“ za množinu, odnsono „poruku“ za jedninu. To je tako jer Google TTS čita tako brojeve.
 3. Svakako je moguće još doraditi algoritam, možete i vi kada ga preuzmete. Ako ste poboljašli i želite da podelite, postavite u komentaru odgovor.
 4. Kada vas pita da kažete želite li da pogledate kalendar, kao potvrdan odgovor možete reći: da, želim, može, otvori, pokreni. U ostalim slučajevima (kada kažete nešto drugo ili samo ćutite) će preskočiti otvaranje kalendara.

Ovo je, kao što rekoh, jednostavna verzija zbog ograničenosti broja aktivnih blokova, ali ću raditi na ovom algoritmu čim kupim Premium. Pratite blog jer ću pisati kada unapredim nešto.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

8 komentara

 1. Koliko sam ja upoznat sa svime ovo je ono isti što se koristi u Google prevodiocu srpski baš ovako zvuči. Imače ovo sa ličnim asistentom nebi bilo loše kada bi naši dragi srbi napravili svog asistenta za Android telefone. To bi bilo pun pogodak. Koliko pratim u Srbiji je stigao prvi lični asistent na srpskom kao uređaj i zove se MAIC i zaista je sjajan i više od toga s obzirom da sam uređaj ima ekran.

  • Čuo sam za taj čim je stigao kod nas. Međutim, jako je skup i nisam uspeo da dođem do jednog primerka. Pitao sam firmu koja ga proizvodi da li je moguće nabaviti samo softver kako bi mogao da se instalira na bilo kom Android uređaju, rekli su da nije. Tako da, ništa od toga.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *