Da li znate čemu služi ova rupica na laptopovima?

1

Neki laptopovi imaju više, a neki manje ulaza/izlaza sa strane, i uglavnom znamo koji čemu služi. Međutim, da li ste primetili jednu elipsastu rupicu negde sa strane? I ne samo kod laptopova već i kod malo kvalitetnijih/skupljih monitora recimo, ili projektora, i generalno kod svih malo skupljih uređaja?

Elipsastog je oblika, nema nikakvih žica u njoj, a nekad ni simbola za šta služi (jer obično portovi imaju simbol pored). Ja sam primetio da imam na laptopu, a često se može naći na monitorima, konzolama za igre, projektorima…

Odgovor: to je Kensington Lock tj. Kensington Security Slot (K-Slot).

To je, dakle, bezbednosni sistem protiv krađe uređaja. Radi tako što se prikači neki sigurnosni kabl kako bi sprečili kradljivca da odnese uređaj.

rupica-na-laptopu-sa-strane1

Rupica se postavlja na takvo mesto da kada se prikači sigurnosni kabl dodatno sprečava razdvajanje ostalih komonenti, recimo baterije ili RAM-a kod laptopva.

Međutim, kućišta današnjih uređaja se prave od plastike ili tanjih metala pa je svakako moguće razvaliti Kensington Lock, a svakako i preseći sigurnosni kabl. Ali, ovaj metod zaštite je postavljen da bi sprečio „zgrabi-i-beži“ (grab-and-run) način krađe, pogodno u radnjama gde su uređaji izlaženi na policama.

Sigurnosni kabl ne dolazi uz uređaj ali se može naravno kupiti. Ima ih raznih a ulaz je univerzalan tako da se može odabrati neki po želji.

Sada kada znate da imate i taj način obezbeđivanja svojih skupih uređaja, možete kupiti sigurnosni kabl i dodatno osigurati uređaj od krađe.

Izvori Howtogeek Wikipedia
Povezano:
1 komentar
  1. Nenad kaže

    Ovo nisam znao, hvala! :) Odličan blog.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.