Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Da li znate čemu služi ova rupica na laptopovima?

1
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

Neki laptopovi imaju više, a neki manje ulaza/izlaza sa strane, i uglavnom znamo koji čemu služi. Međutim, da li ste primetili jednu elipsastu rupicu negde sa strane? I ne samo kod laptopova već i kod malo kvalitetnijih/skupljih monitora recimo, ili projektora, i generalno kod svih malo skupljih uređaja?

Elipsastog je oblika, nema nikakvih žica u njoj, a nekad ni simbola za šta služi (jer obično portovi imaju simbol pored). Ja sam primetio da imam na laptopu, a često se može naći na monitorima, konzolama za igre, projektorima…

Odgovor: to je Kensington Lock tj. Kensington Security Slot (K-Slot).

To je, dakle, bezbednosni sistem protiv krađe uređaja. Radi tako što se prikači neki sigurnosni kabl kako bi sprečili kradljivca da odnese uređaj.

rupica-na-laptopu-sa-strane1

Rupica se postavlja na takvo mesto da kada se prikači sigurnosni kabl dodatno sprečava razdvajanje ostalih komonenti, recimo baterije ili RAM-a kod laptopva.

Međutim, kućišta današnjih uređaja se prave od plastike ili tanjih metala pa je svakako moguće razvaliti Kensington Lock, a svakako i preseći sigurnosni kabl. Ali, ovaj metod zaštite je postavljen da bi sprečio „zgrabi-i-beži“ (grab-and-run) način krađe, pogodno u radnjama gde su uređaji izlaženi na policama.

Sigurnosni kabl ne dolazi uz uređaj ali se može naravno kupiti. Ima ih raznih a ulaz je univerzalan tako da se može odabrati neki po želji.

Sada kada znate da imate i taj način obezbeđivanja svojih skupih uređaja, možete kupiti sigurnosni kabl i dodatno osigurati uređaj od krađe.

Ad
Tvoja reklama ovde
Izvori Howtogeek Wikipedia

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje u grupi - Saznaj Novo pitanja i odgovori

1 komentar
  1. Nenad kaže

    Ovo nisam znao, hvala! :) Odličan blog.