Kako to da su pošiljke iz Kine besplatne?

Do sada ste verovatno makar čuli za kupovinu iz Kine, ako ne i pročitali sve članke koje sam pisao na tu temu, ali vam možda nije jasno zašto je dostava besplatna? 

Paket pređe pola sveta i ništa ne platimo?! Kako? Gde je tu zarada za prodavca pošto je cena proizvoda već jako niska? Pa pobogu kada šaljemo paket u okviru Srbije platimo nešto, a iz Kine brodom i raznim kamionima nam stiže besplatno.

Jednom sam radi testa kupio OTG priključak na sniženju koji je koštao svega 3 centa, i imao sam besplatnu dostavu! Pored svega toga paket je imao neki kod za praćenje (koji se inače dodatno naplaćuje). Kako, zašto?

Zapravo i nije neka tajna, a odgovor u par reči bi bio: dostava je uključena u cenu.

Međutim, tu se ne završava priča, ona je zapravo dosta kompleksna, a ja ću pokušati da objasnim što je kraće i jednostavnije moguće.

Troškove dostave plaćate kroz cenu proizvoda

Normalno, besplatna dostava je trik kojim se prodavci služe na sve strane, ali i pored toga nemoguće je da „strpaju“ cenu dostave u cenu robe kada i sama roba košta nekoliko centi?

Cena proizvoda je zapravo dosta manja

Ako vidite da, recimo, USB lampa košta 2$, računajte na to da ona prodavca zapravo košta manje od 1$. Znamo da je Kina najveća fabrika na svetu, proizvode na veliko, cena konačnog proizvoda izađe jeftinije nego materijal od kojeg se pravi. To je jedno sniženje cene.

Drugo je u vidu jeftinog slanja iz Kine

Hong Kong Post ima niske cene slanja malih paketa jer imaju automatizovane procese pa su troškovi minimalni. Pored toga, dodatno sniženje dolazi u vidu slanja više komada u jednom paketu. 

Veliki prodavci na kineskim sajtovima šalju na stotine, hiljade, proizvoda u danu, sve ih šalju zajedno na destinacije koje su blizu. Time smanjuju dodatno trošak slanja, odnosno cenu dostave.

Još jedno smanjenje cene dostave je u vidu korišćenja unutrašnjeg praćenja pošiljke (spominjao sam u trećem pasusu ovog teksta), a ne i globalnog. To znači da proizvod možete pratiti samo dok je u Kini ali ne i kada napusti tu državu. Neki prodavci dodatno naplate koji cent ako želite globalno praćenje. O praćenju pošiljki iz Kine sam pisao članak detaljno, pa pogledajte.

Pored svega toga, države imaju sporazume međusobno pa je dostava još jeftinija, tj. Universal Postal Union (UPU) je kreirala cene za tzv. „terminal dues“ (terminalni troškovi).

To u suštini znači da države moraju da plaćaju jedne drugima za isporuke dolaznih pošiljki (incoming mail). Formula kojom se ti troškovi računaju je malo kompleksnija, ali u suštini pomaže državama u razvoju na taj način što im smanjuje troškove, a razvijenijim povećava. Zbog toga je mnogo skuplje poslati paket iz Amerike u Kinu nego obrnuto. Međutim, Kina bi trebala da pređe iz statusa „zemlja u razvoju“ u „razvijena zemlja“ pa će im tada cena za terminalne troškove skočiti, što će uticati na cene robe koju šalju.

Još jedna pretpostavka je da kineska vlada subvencioniše poštu, ali nisam našao validan izvor za to. Negde piše da to nije tačno, a neki tvrde da jeste. Ako imate siguran izvor napišite u komentaru.

Za kraj

Kada sve te cene smanjimo kroz ove korake koje sam nabrojao (mada ih ima još ali ne zalazim u politiku, ekonomiju itd.) dođemo do zaključka da prodavac svakako zaradi čak i kada je dostava za nas „besplatna“. Naravno, pošiljke iz Kine čekamo po nekoliko nedelja, ali koliko (ne)plaćamo dobro je i da nam stižu paketi.

Svakako pogledajte ostale članke koje sam pisao na temu kupovine iz Kine:

Kako kupovati sa kineskih sajtova (Aliexpress, DX, GearBest…)

Kako pratiti pošiljke iz Kine? (Aliexpress, DX, GearBest…)

Kako dodatno uštedeti na Aliexpress sajtu?

GearBest – poručivanje, plaćanje, carina

GearBest vs. Aliexpress

Izvori:
shops-in-china.com
washingtonpost.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Poštovanje,
    a da li bi mogli da pojasnite , način, slanja novca iz Kine za Srbiju ?
    Unapred zahvalan, Zoran.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *