Ovo je prvi Smartphone na svetu!

Da li ste se zapitali koji je to prvi pametni telefon na svetu? Koje je operacije mogao izvršavati? Da li je imao aplikacije? Koje su mu bile specifikacije?

Mlađe generacije verovatno misle da je to iPhone, ali nije. Još davne 1992. godine pojavio se prototip IBM Simon – PDA sa dodatnim mogućnostima. PDA je u to vreme bio napredan uređaj jer je služio kao lični asistent (Personal Digital Assistant), a IBM je u njega ugradio još nekoliko funkcija koje su obeležile taj uređaj kao „Smartphone“ (naravno u to vreme se nije tako zvao).

Ovaj uređaj je bio, dakle, klasičan telefon koji je mogao da prima i šalje pozive, ali je još imao i aplikacije za kalkulator, kalendar, svetski sat, adresar, crtanje, pisanje, slanje i primanje fax-a putem 9600-bps modema! Pored toga, imao je ugrađenu virtuelnu tastaturu koja je već tada imala neki primitivni oblik predviđanja reči.

ibm-simon-first-ever-smartphone
Slika: microsoft.com

Ekran je bio monohromatski veličine 160×293 piksela sa dijagonalom od 3″ i koristila se olovčica za crtanje, pisanje i navigaciju kroz interfejs.

Za smeštanje aplikacija trećih strana koristila se interna memorija od 1MB, imao je takođe i 1MB RAM-a, a postojala je i mogućnost proširenja sa PCMCIA memorijskim karticama za laptop. Imao je x86 procesor od 16MHz, što je bilo zaista impresivno u to vreme za jedan relativno mali i prenosiv uređaj ako uzmemo u obzir da su tadašnji računari imali procesore od 20-100MHz.

Bez obzira što je ovaj prvi pametni telefon 1994. godine u prodaju pustio IBM, pravila ga je kompanija Mitsubishi Electronics. Već godinu dana kasnije IBM povlači ovaj telefon nakon što je prodat u 50.000 primeraka.

ibm-simon-first-ever-smartphone
Slika: microsoft.com

U to vreme taj uređaj je bio toliko napredan i inovativan da ljudi nisu ni znali u šta zapravo gledaju. Znali su za PDA, i na to im je upravo i ličio, ali telefon, PDA, fax, email, kalendar, kalkulator… sve u jednom uređaju je bilo previše dobro da bi bilo istinito.

Ovaj uređaj je bio toliko značajan i inovativan da je bilo potrebno 13 godina kako bi Smartphone inudstrija shvatila da je ekran mnogo bitniji nego hardverski tasteri. I tada Apple predstavlja prvi iPhone 2007. godine.

Apple jeste uveo pametne telefone u živote prosečnih korisnika, ali je pitanje da li bi da nije bilo IBM Simon-a i drugih prototipa pametnih uređaja? Mislim da ne!

ibm-simon-first-ever-smartphone
Slika: microsoft.com
Izvori: 1. phonearena 2. howtogeek 3. microsoft
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *