Pogledajte kako se neki deo planete menjao kroz godine

Google Earth Timelapse“ naziv je projekta koji je Google pokrenuo još 2013. godine sa ciljem da prikaže kako klimatske promene utiču na našu planetu.

Projekat je tada obuhvatao slike iz svemira od 1984. do 2012. godine, ali sada su osvežene pa tako možemo videti od 1984. do 2016. godine!

Dovoljno je da odaberete na mapi deo planete iznad kojeg želite da pratite promene kroz vreme, postavite slajder na početnu poziciju (1984. godina) i polako pomerate ka novijim datumima. Imate i „Play“ taster pa možete pustiti da se slike same menjaju.

Na taj način možete, recimo, pogledati kojom brzinom se tope sante leda, isušuju jezera, povećava nivo vode, ili možda čak kako se razvija (širi) neki grad.

Google je za ovaj projekat morao da pročešlja tri kvadriliona piksela i više od 5.000.000 satelitskih slika kako bi kreirao niz od 33 slike za celu planetu kako se menja kroz vreme.

Ako imate vremena, možete pogledati Youtube listu koja traje ukupno 40 minuta gde se nalaze neke značajnije promene na površini planete Zemlje.

https://earthengine.google.com/timelapse/

Izvori: 1. Google blog
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *