Pretvorite svoj Android telefon u „onboard“ kameru za auto!

Onboard ili Dash kamere (tj. digitalne auto kamere) se koriste svuda u svetu, a verovatno najviše u Rusiji. Sigurno ste viđali na internetu gomilu video snimaka udesa snimljenih iz samog automobila. Uglavnom su to snimci iz Rusije jer kod njih ima svakakvih slučajeva: pešaci se namerno bacaju pod auto; auto ispred vas namerno krene unazad kako biste ga lupili; često potplate ljude da budu lažni svedoci… i tako dalje.

Ima li boljeg dokaza ko je kriv od video snimka? Rusima je postalo isplativije da ugrade kameru pa su i cene tih kamera pale. Neke osiguravajuće kuće čak i nude popuste za te Onboard kamere svojim klijentima.

No, kod nas još uvek nisu popularne verovatno jer je odnos cene i kvaliteta kamera koje se prodaju ovde jednom rečju – očajan. Svakako mogu se pronaći i kvalitetne, ali su i skupe za naš džep. A razne jeftine se mogu pronaći i na kineskim sajtovima za malo para.

Android kao kamera za auto

Međutim, tema ovog članka je kako pretvoriti postojaći Android telefon u uređaj koji će snimati sve šta se dešava ispred automobila.

onboard-dash-camera-android1
Slika: Google Play

Svakako da postoje aplikacije za snimanje, ima i nekoliko namenskih, ali mi želimo da izvučemo maksimum iz telefona. Znamo da svaki iole noviji Android uređaj poseduje dobru kameru (često bolju nego što je u onim kupovnim Dash kamerama) i dodatne senzore kao što su žiroskop, GPS, akcelerometar itd., a takođe i mogućnost korišćenja neuronskih mreža, pa zašto sve to ne iskoristiti?

Nexar aplikacija je kreirana upravo u te svrhe!

Potrebno je da montirate telefon u automobilu tako da zadnja (glavna) kamera bude usmerena na vetrobransko staklo, odnosno na put. Zatim da instalirate aplikaciju i gotovo.

Aplikacija koristi kameru telefona da snima put, GPS da prati tačnu lokaciju i brzinu automobila, žiroskop i akcelerometar za određivanje ubrzanja, skretanja i naglog kočenja, a sve to povezuje veštačka inteligencija. Dodatno možete dobiti upozorenje ako se brzo približite nečemu na putu.

https://youtu.be/LjQ-i1VhYkw

A još jedna dobra opcija je što aplikacija čuva ono što je snimila neposredno pred udes, a svakako možete i odabrati koji deo želite da sačuvate.

Dobra stvar je što može da radi i u pozadini pa možete nesmetano koristiti navigaciju, slušati muziku, ili neku treću aplikaciju namenjenu za putovanja.

Jedina mana ove aplikacije je što troši bateriju malo više jer su ipak uključena i kamera, i GPS i svi ostali senzori, ali ako imate upaljač ugrađen u kola možete kupiti punjač za kola.

Pažnja: još uvek je u razvoju pa su moguće greške!

Ipak, besplatna je i možete je preuzeti već sada ukoliko imate Android 4.1 ili noviji sistem – https://play.google.com/store/apps/details?id=mobi.nexar.dashcam

Izvori: 1. Androidpolice
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. I Hvala svima koji rade besplatne aikacije. Aplikacija za auto kammeru od androida je dobra. Ali. Da li moze raditi obe kamere tako da snima i put i unutrasnjost vozila. Hvala

  2. Kaže da ova aplikacija nije kompatibilna sa mojim uređajem a ja imam Android 5.0 U svakom slučaju hvala, ima i drugih aplikacija.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *