5 načina da zaštitite svoju privatnost na Facebook-u

Cela priča oko privatnosti na internetu je dosta široka, ali manje-više jasna: ne postoji. Tako da ne morate mnogo da se trudite kao običan korisnik jer su vaši podaci negde već uskladišteni, ali možete sakriti neke podatke od očiju ostalih korisnika.

U ovom članku 5 saveta (+ bonus na kraju) kako da sakrijete neke svoje podatke na najvećoj društvenoj mreži i tako zaštitite svoju privatnost od ostalih korisnika na internetu.

Pored svega toga mora da vam bude jasno da su podaci o vama na internetu dostupni određenim agencijama, a o čemu priča Snowden sve vreme, kao i film o njemu koji se nedavno pojavio.

Onda da počnemo!

1) Ograničite vidljivost starijih objava

Ako ste ranije delili neke statuse i slike za koje smatrate da nisu prikladni sada i ne želite da budu više vidljivi, možete jednim kolikom ograničiti vidljivost istih.

Idite na sledeći link i kliknite „Limit old posts

– https://www.facebook.com/settings?tab=privacy&section=masher&view

protect facebook profile privacy (1)
Slika: saznajnovo

Imajte na umu da je proces moguć samo u jednom pravcu, dakle ako želite da ponovo vratite podešavanja morate podešavati jednu po jednu objavu! Takođe, osobe koje ste označili na nekim objavama ili slikama i dalje će videti to.

2) Proverite aplikacije koje ste dozvolili

Tokom korišćenja Facebook-a sigurno ste se na neke servise prijavljivali sa svojim nalogom. Tokom prijave morate dozvoliti aplikaciji tog servisa određene podatke svog naloga kako bi ih koristila za sebe. Nije loše pregledati sve dozvoljene aplikacije i eventualno ukloniti one koje više ne koristite.

protect facebook profile privacy
Slika: saznajnovo

Samo otvorite sledeći  link i imaćete pregled svih aplikacija i kontrolu nad njima

https://www.facebook.com/settings?tab=applications

3) Sakrite svoj profil iz Google pretrage

Ako ne želite da se vaš Facebook profil pojavljuje u rezultatima Google pretrage, možete tu opciju isključiti jednim klikom.

protect facebook profile privacy
Slika: saznajnovo

Otvorite sledeći link i onemogućite polje „Allow search engines outside of Facebook to link to your profile“

– https://www.facebook.com/settings?tab=privacy&section=search&view

4) Onemogućite oznake bez vaše dozvole

Postoji opcija koja onemogućuje ostalim korisnicima da vas označe pre vaše potvrde. Zapravo, oni mogu da vas označe ali ćete to videti samo vi dok ne odobrite da vide svi (ili ne uklonite oznaku).

protect facebook profile privacy
Slika: saznajnovo

5) Pogledajte svoj profil kao neko drugi

U svakom trenutku možete pogledati kako izgleda vaš profil za javnost ili za nekog prijatelja. Na taj način možete proveriti da li neku objavu neko drugi može ili ne može da vidi.

Otvorite svoj profil, kliknite na tri tačkice (…) u donjem desnom uglu Cover slike, i izaberite opciju „View as…

protect facebook profile privacy
Slika: saznajnovo

Kada samo kliknete to, videćete svoj profil kao neko ko vam nije prijatelj. Ako želite da pogledate kako vidi određena osoba, unesite ime te osobe gore u polje predviđeno za to.

protect facebook profile privacy
Slika: saznajnovo

BONUS:

Kako izvršiti digitalno samoubistvo i nestati sa interneta

Maksimalno zaštitite svoj Facebook nalog

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *