Facebook: kako prijaviti lažne objave

Svakodnevno se susrećemo sa lažnim objavama na Facebook-u jer neki sajtovi, u nedostatku kvalitetnih, jednostavno moraju da izmisle “bombastične” naslove kako bi privukli posete.

Znamo da se klik na tavu objavu završi sa “Na koju glupost sam potrošio/la vreme”, ili “Gle opet neki virus, pa odakle?”, ili “Pa ovo uopšte nije istina!” i slično.

Međutim, ako ste jedan od onih korisnika koji misle svojom glavom, sigurno zaobilazite ovakve objave u širokom luku. Još bolje bi bilo ako biste ih prijavili kako bi Facebook algoritam “naučio” koje su to objave lažne i tako se razvijao. Za rezultat imate čistiju početnu stranicu i više kvalitetnijih objava.

1) Kliknite na malu strelicu u gornjem desnom uglu objave

prijavi-lazne-vesti-facebook-1

2) Izaberite “Report post

prijavi-lazne-vesti-facebook-1

3) Izaberite drugu opciju “I think it shouldn’t be on Facebook“, Continue

prijavi-lazne-vesti-facebook-3

4) Izaberite “It’s false news story“, Continue

prijavi-lazne-vesti-facebook-4

5) Sad ćete imati nekoliko opcija da birate u zavisnosti gde ste naišli na tu objavu.

Još ►  Saznajte šta Facebook vidi na slikama koje postavljate

Uglavnom, uvek ćete imati opcije “Block” i “Hide all…” a nekad i dodatne vezane za neku osobu/stranicu preko koje ste videli objavu.

6) Izaberite “Block” i kliknite “Done

prijavi-lazne-vesti-facebook-5

Sad će se pojaviti Feedback polje koje možete i ne morate popuniti. Uglavnom, prijava je poslata. Verovatno nećete dobiti nikakvu povratnu informaciju ali je svakako objava dodata u sistem gde će Facebook algoritam dalje rešavati.

Komentariši