Google od danas u potpunosti ukinuo Flash za Chrome

Kao što je i bilo najavljeno, u poslednjem kvartalu ove godine Google ukida Flash za najpopularniji veb pregledač – Chrome.

Sa ažuriranjem na verziju 55, Chrome više neće (po podrazumevanim podešavanjima) podržavati Flash player, što je i bilo najavljeno. Google forsira sve moćniji HTML5, a i sa razlogom. Sa HTML5 veb stranice će se brže učitavati, a svakako je dovedena u pitanje i sigurnost Flash player-a, što je dodatni plus za HTML5.

chrome-kill-flash
Slika: saznajnovo

Međutim, ovo pravilo ne važi za nekoliko poznatih sajtova, kao što su:

YouTube.com
Facebook.com
Yahoo.com
VK.com
Live.com
Yandex.ru
OK.ru
Twitch.tv
Amazon.com
Mail.ru

ali samo na godinu dana, kada će i ti sajtovi morati da pređu na HTML5. Tako da će Flash player biti isključen, a za sajtove koji rade samo sa tom tehnologijom biće potrebno ručno odobriti uključivane Flash-a.

Chrome 55 ažuriranje je od danas dostupno za korisnike desktop računara, Mac računara, i Linux distribucija, a na Android i Chrome OS stiže malo kasnije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *