Kako sam izgubio posete i AdSense zaradu za nekoliko nedelja?

Malo sam istraživao kako bih saznao koliko Lazy Load pozitivno, a koliko negativno, utiče na posete i zaradu od AdSense reklama. Takođe, i popularna opcija Infinity Scroll koja je kreirana sa idejom da što duže zadrži korisnika na sajtu.

Pa počinjem prvo sa Infinity Scroll i time kako se naglo smanjio broj poseta na blogu

Dakle, ko ne zna, Infinity Scroll je opcija pogodna za sve blogove jer ima zadatak da učita naredni (relativni) članak odmah nakon tog koji je trenutno otvoren. Logično je da će se na taj način korisnik duže zadržati na sajtu, ne?

Ali, nije uvek tako. Loše odrađen Infinity Scroll može dovesti do znatnog pada poseta, što sam ja testirao i brojevi mi to i dokazali.

Kao što možda znate, uključio sam bio tu opciju, ali ona nije bila dobro iskodirana. Naime, ovaj Infinity Scroll nije menjao URL kada se novi članak učita, i to je velik problem.

Google je video da korisnik nije zainteresovan za sajt po tome što se broj stranica po korisniku smanjio. Tada je počeo da smanjuje rank stranicama i da ih stavlja na lošije pozicije u rezultatima pretrage. Sve to je dovelo do toga da je i broj (novih) poseta na sajtu opao.

infinity scroll bad for google (3)
Broj stranica po korisniku: Slika: saznajnovo

Na grafiku iznad (izvor: GA) možemo videti da je od dana kada sam ubacio Infinity Scroll broj korisnika po sesiji počeo da opada.

infinity scroll bad for google (2)
Broj poseta. Slika: saznajnovo

Na sledećem grafiku (izvor: GA) vidimo i pad poseta nakon što je ta opcija omogućena. Crvena strelica pokazuje kada je Infinity Scroll omogućen.

Drugim rečima, ako infinity scroll nije u potpunosti implementiran, da prati paginaciju, on radi dvostruku štetu. Prvo ne smanjuje Bounce rate, jer sve se beleži kao interakcija nad jednim URL-om. Drugo, mnogo važnije, ne raspoređuje ravnomerno SEO ka starijim člancima, jer Google Bot nema točkić na mišu :) (on razume HTML kod) te ovom funkcionalnošću gubite indeksabilnost.

Evo linka sa primerom koji je dao Jon Miler, iz kontrole kvaliteta pretrage u Google-u kako treba pravilno implementirati Infinity Scroll http://scrollsample.appspot.com/items. M. Todorović (SeoExpert.rs)

Dalje, Lazy Load za Google reklame

Lazy Load je odlična tehnika za ubrzavanje sajtova, naročito blogova koji imaju podosta sadržaja. Međutim, nekad može da ima i loše posledice.

Lazy Load se, u suštini, brine oko toga kada će se koji deo sajta učitati za nekog korisnika, a to je onda kada korisnik dođe do tog sadržaja. Recimo, Lazy Load će blokirati učitavanje neke slike sve dok ta slika ne dođe u vidno polje korisnika. Jer, zašto učitati nešto što korisnik ne može da vidi?

Vođen ovom idejom, Osvaldas je kreirao Lazy Load skriptu za Google reklame kako bi rešio problem sporog učitavanja sajtova zbog Google reklama.

Pored toga, implementirao je i opciju da se reklama ponovo učita kada se širina ekrana menja – responsive ads. Google ima responsive ads ali se njihova veličina menja tek kada se stranica ponovo osveži, a ova skripta to radi u realnom vremenu. Ali ta opcija nije tema ovog članka jer radi lepo, a koliko loše ili dobro utiče na zaradu – pitanje je.

Ono što nas zanima jeste Lazy Load jer je uništio zaradu. Kako?

Jednostavno, reklamama treba malčice više vremena da se učitaju (zbog čega i usporavaju sajt) pa je loša ideja staviti Lazy Load jer korisnik često brže menja pogled na sajtu nego što reklama uspe da se učita. Tj. reklama ne stigne da se učita dovoljno brzo i korisnik je već sklonio pogled sa tog dela sajta. Zato, reklame trebaju da se učitaju domah, dok korisnik još nije stigao do njih, pa da one budu spremne.

Zbog toga, uspeo sam da izgubim dosta para (mislim zaista dosta) ali sam uspeo da izvučem informacije.

lazy load bad for ads
AdSense zarada. Slika: saznajnovo

Na grafiku iznad (izvor: GA) vidimo pad zarade sve do 23. decembra kada sam ugasio Lazy Load (označeno strelicom). Tada, kao što vidimo, zarada ponovo raste i vraća se u normalu.

Dakle, Lazy Load nekad može zaista pomoći, a nekad i napraviti velike gubitke. Pažljivo ga koristite!

Zaključak:

Nije sve u brzini sajta, iako je poželjno da bude brz. Dovođenje svim silama vreme učitavanja na manje od jedne sekunde nema smisla jer, kao što vidimo, može imati više štete nego koristi. Ako je sadržaj na sajtu kvalitetan, korisnik će čekati sekund duže da bi ga pročitao, i takvi korisnici vrede najviše.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *