Pogledajte šta sve vaš veb pregledač zna o vama!

0

Kada otvorite jednu običnu veb stranicu ni ne slutite koje sve podatke ona preuzme o vama i vašem računaru (tj. uređaju sa kojeg joj pristupite).

Veb pregledač dozvoljava sajtovima da vide neke informacije o vašem sistemu i samom računaru kako bi dizajner/developer lakše prilagodio sajt korisniku. Ako se sajt iskodira sa namerom da preuzme sve dostupne informacije o vama, vašem veb pregledaču i računaru, onda bi on izgledao ovako:

veb-pregledac-browser-know-about-you-1
Slika: saznajnovo

Na ovom sajtu možete videti informacije kao što su broj jezgara procesora, grafička kartica, instalirani dodaci, operativni sistem, brzina interneta, lokalna IP adresa…

Ok, to je statičan sajt koji prikazuje sve te informacije. A postoji još jedan interaktivan sajt koji prikazuje informacije o vašoj aktivnosti na njemu – https://clickclickclick.click

Recimo: korisnik je na sajtu pet sekundi, korisnik je kliknuo na dugme, korisnik veoma brzo pomera kursora… i tako dalje. U početku će vam se činiti da je to neka igra, sakupljaćete poene, biće zabavno, ali malo kasnije ćete se zapitati šta sve drugi sajtovi rade sa tim infromacijama, kao što je recimo Facebook.

veb-pregledac-browser-know-about-you-2
Slika: saznajnovo

Sve te informacije možete sakriti ali na štetu korisničkog iskustva na sajtu. Prvi sajt koji sam pomenuo ima linkove ka uputstvima kako da sakrijete određene informacije, a možete pogledati i neke članke koje sam ja pisao.

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.