Šaljite fajlove direktno korisniku kroz Browser!

UPDATE: ovaj servis je prestao sa radom. Koristite ovu alternativu – https://www.sharedrop.io/

Morate da prebacite neke fajlove prijatelju preko interneta ali ne želite da ih otpremite na bilo kakav server? Ne želite ni da preuzimate dodatke i programe u te svrhe? Rešenje dolazi u vidu sajta.

TakeFile sajt je kreiran sa namerom da olakša korisnicima prenos fajlova preko interneta bez obaveze da taj fajl ostane negde na serveru. Dakle, to je P2P (peer-to-peer) razmena fajlova, nešto kao Torrent.

Međutim, najbolje od svega je što ne morate preuzeti apsolutno nikakav dodatak ili softver, ni vi a ni osoba kojoj je fajl namenjen! Zvuči super, zar ne?

Da, super i jeste jer na taj način možete brzo poslati prijatelju neki bitan dokument i ne želite da taj dokument završi ni na jednom serveru već direktno u njegov računar. Jeste, možete kreirati Torrent fajl i poslati da druga strana preuzme, ali to podrazumeva da i ta druga strana ima neki Torrent klijent.

Ovaj sajt koristi WebRTC tehnologiju koja je već integrisana u Chrome i Firefox pa nije potrebno ništa dodatno instalirati, što dođe veoma korisno kada druga strana nije najspretnija sa računarima.

Radi veoma jednostavno:

1) Otvorite sajt

2) Prevucite fajl koji želite da pošaljete

3) Dobićete unikatan link pomoću kojeg neko može preuzeti taj fajl

Jedino ograničenje, ili možda i ne, je što se transakcija može obavljati samo dok je vaš veb pregledač (tj. veb pregledač osobe koja šalje fajl) otvoren. Znači, prenos prestaje čim ugasite veb pregledač. To je možda i mana, ali ja to gledam kao dobru meru sigurnosti.

Pored svega toga, razmena je enkriptovana tako da su svi podaci sigurni! Ako ipak želite da fajl ostane na njihovom serveru, moguće je i to.

Tako da, ukoliko šaljete bitne fajlove, ili neke veće fajlove, ovaj sajt je pravi rešenje za vas.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *