iOS 1.0 protiv Android 1.0

Večita je debata između Apple i Android korisnika, ko je prvi koju opciju uveo i ko je koga kopirao. Zato, vraćamo se na sam početak kada su se pojavile prve verzije ova dva sistema – iOS 1.0 i Android 1.0, na telefonima iPhone 1 i HTC Dream (T-Mobile G1).

Video koji je postavio korisnik EverythingApplePro na svom Youtube kanalu prikazuje kako su izgledali prvi Android i Apple telefon, i sistemi u njima.

Istina je da iPhone telefoni imaju bolju iskorišćenost hardvera, pa i u ono vreme. Telefon ima slabiji hardver ali je na testu postigao bolji rezultat. Međutim, to je i opravdano jer Apple pravi i sistem i telefon koji ima ugrađen taj sistem, što je mnogo lakše uraditi i optimizvati nego jedan sistem (Android) za hiljade raznih uređaja.

Pošto je tema softver, a ne hardver, prelazimo na taj deo. I onda, kao i sada, Android ubedljivo vodi po tom pitanju. Android je u to vreme bio mnogo, mnogo napredniji od iOS-a. Android 1.0 je imao toliko opcija da se iOS 1.0 činio skoro pa beskorisnim u poređenju sa njim.

Android je prvi uveo panel sa obaveštenjima, zatim Menu za aplikacije, mogućnost premeštanja ikonica po ekranu, imao je App Draw, Market, pa čak i multitasking. Jedino nije imao ugrađenu tastaturu na ekranu, za razliku od iOS 1.0

android 1 vs ios 1
Slika: EverythingApplePro

iOS 1.0 je imao svega nekoliko aplikacija, ikonice raspoređene na jednom ekranu koje se ne mogu pomerati, nema dodatnih ekrana, nema App Store, šta dobijete to je to. Veoma ograničavajuće, po čemu je Apple i poznat. Naravno, kasnije je i Apple u svoj sistem ugrađivao opcije koje su na Android-u postojale duži vremenski period.

Što se kamere tiče, Android je i ovde za dlaku pobedio, ali je kvalitet slike kod oba uređaja dosta sličan.

Pogledajte video gde možete saznati još dosta zanimljivosti o prvim verzijama ova dva sistema i napišite u komentaru svoja mišljenja koji je sistem bio bolji – iOS 1.0 ili Android 1.0

Ali, bilo kako bilo, obe kompanije su napravile nešto zaista odlično i zahvalni smo im na tome :)

Izvori: 1. EverythingApplePro
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *