Kako formatirati memorijsku karticu? (Android, Windows)

8

Ako imate microSD (ili neku drugu) memorijsku karticu i želite da je formatirate iz nekog razloga, to možete učiniti veoma lako bez instalacije bilo kakvih dodatnih softvera i aplikacija.

#1 Formatiranje kartice preko računara (Windows)

Prvo je potrebno da nađete adapter za microSD karticu jer nemaju sva kućišta ulaz. Neka kućišta imaju ulaz za SD karticu ali ne i microSD, pa vam je u tom slučaju potreban adapter koji košta oko dva dolara. Laptopovi obično imaju taj slot za SD karticu, ali PC kućišta uglavnom nemaju, pogotovo ona jeftinija.

microsd adapters
Izvor: saznajnovo.com

Ukoliko nemate ulaz za karticu, onda možete iskoristiti SD-u-USB adapter. To je opet jeftin adapter u koji ubacite microSD karticu i ubacite u USB u računar. Pogledajte kako da kupite ove adaptere preko neta.

Ako ste se snašli sa ubacivanjem kartice, onda je dalje lako.

 1. Sačuvajte bitne podatke
 2. Windows će prepoznati karticu kao spoljnu memoriju
 3. Otvorite „Moj računar
 4. Desni klik na particiju kartice
 5. Format
 6. Odaberite „Vrati na podrazumevane vrednosti
 7. Unesite ime (po izboru)
 8. Opciono možete isključiti „Brzo formatiranje“ (sigurnije brisanje podataka ali sporije)
 9. Pokreni

format sd card windows
Izvor: saznajnovo.com

format sd card windows
Izvor: saznajnovo.com

Sada će sve biti obrisano sa kartice, a ako ste odabrali brzo brisanje, onda će proces trajati nekoliko sekundi. I ne zaboravite da bezbedno uklonite USB/karticu kada završite!

#2 Android

Ako želite da formatirate microSD karticu koju koristite u svom Android uređaju, onda ne morate koristiti računar uopšte, možete sve obaviti u samom telefonu. Nije vam potrebna nikakva aplikacija, sve postoji u samom telefonu.

 1. Sačuvajte bitne podatke
 2. Otvorite podešavanja telefona
 3. Otvorite opciju „Storage“ ili „Memorija“
 4. Tu ćete videti svoju microSD karticu
 5. U zavisnosti od modela, moraćete da uđete u tu karticu ili ćete odmah imati opcije koje nam trebaju
 6. Pronađite negde „Unmount“ i tapnite na to
 7. Kada je kartica bezbedno uklonjena (ne vadite je iz telefona) nastavite uputstvo
 8. Ispod ili negde okolo ćete videti opciju „Format„, tapnite
 9. Sada će krenuti proces formatiranja

format sd card android
Izvor: saznajnovo.com

Nakon završenog procesa ako se kartica sama ponovo ne poveže, možete je izvaditi iz telefona i opet ubaciti. Ali nikako ne pokušavajte da je izbacite na silu dok formatiranje traje!

Povezano:
8 komentara
 1. MASAN kaže

  Ljudi,upao sam u problem,ne razumijem se u ovo formatiranje,nesto sam cackao i pritisnuo da je formatiram i pisalo mi je valjda da je sacuvao neke podatke ali ne znam dje ih je sacuvao. Kako da ih pronadjem. U skladisnu lokaciju pokazuje hardver. Kako da nadjem podatke opet? Android je u pitanju

 2. Goca kaže

  A kako formatirati sd karticu za koju android kaze da je ostecena?

 3. Karadjoglu kaže

  Sve pohvale za gosn.Stefana za ovako jednostavna i lepa objašnjenja. Za one koji su oskudni za znanjem informatike, medju kojima sam i ja, veoma korisno. Takodje, veoma je interesantan izbor tema o kojima piše Stefan. Ono što nam je svakodnevno potrebno. Stefane, svaka čast.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Hvala na lepim rečima :)

 4. WIBOS 79 kaže

  To formatiranje SD kartice može da se uradi i u mobilnom telefonu. Ja sam to uradio u starom Nokia Asha 201 telefonu iz 2010.-te godine bez problema…

  1. Stefan Marjanov kaže

   Moguće, nemam starije modele telefona da probam. Ali hvala na informaciji :)

 5. Fedor kaže

  Ovo je lepo i krasno, ali ima jedan problem. Ja u opcijama opšte nemam stavku za SD karticu „format“. Ima samo „Unmount“ i „Erase Sd card“, što po meni nije isto kao „format“… Tako da nemogu formatirati

  1. Stefan Marjanov kaže

   Možda se pod „Erese“ podrazumeva brisanje i ponovno formatiranje. Ako imate test karticu pokušajte da vidite šta će se desiti.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.