Kako snimati razgovor na mobilnom, i kada je dozvoljeno?!

Postoji gomila aplikacija za snimanje razgovora na mobilnom, ali je pitanje kada i kako smemo da ih koristimo?

Prvo da vidimo kada smemo da snimamo razgovor

Čan 143. Krivičnog zakona (KZ) glasi, citiram:

„(1) Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani.“

Dakle, „neovlašćeno snimanje razgovora, izjave ili saopštenja od strane onoga kome nisu namenjeni, kažnjivo je novčano ili zatvorom od tri meseca do tri godine.“ (Izvor: upravusi.rs)

Problem je pojam „neovlašćeno“ jer iz propisa množemo zaključiti da se zabrana odnosi na osobu kojoj razgovor nije namenjen, odnosno, koja ni ne učestvuje u razgovoru (a to niste vi niti sagovornik). Opet, u praksi sudova se taj pojam široko tumači pa se pod „neovlašćenim“ može smatrati i snimanje od strane učesnika razgovora ali bez izričite ili prećutne saglasnosti ostalih učesnika.

Ako želite da snimate razgovor, morate jasno naglasiti sagovorniku da će razgovor biti snimljen. Ukoliko on ne da izričitu ili prećutnu saglasnost, ne smete snimati.

Takođe, snimljeni materijal bez prethodnog odobrenja sagovornika da se razgovor snima, ne može biti upotrebljen na sudu kao dokaz.

Kako snimati razgovor na mobilnom?

Kao što sam napomenuo već, aplikacija ima dosta, a ja ću ovde predstaviti jednu koja je po meni jako dobra, a još i besplatna.

Aplikacija koju sam izdvojio, a koja se izdvaja svuda po blogvima/forumima/portalima, je Automatic Call Recorder.

Ova aplikacija ima mnogo mogućnosti, a besplatna je. Pored toga ne zahteva gotovo ništa pažnje od strane korisnika, nećete je ni primetiti, sve radi sama!

Možete podesiti audio format, izvor zvuka, dodati cloud nalog, obaveštenja…

A najbolje od svega je što možete isključiti sva obaveštenja i podesiti da se razgovori snimaju automatski. Potom, da istorija sadrži recimo 100 snimaka i onda kada snimite 101. da se onaj najstariji obriše. Pored toga, svaki „privremeni“ snimak možete zauvek sačuvati i pre toga preslušati.

auto call recording android
Slika: Google Play

Moja podešavanja:

1) Settings > Recording > Format (AMR), Recording volume (OFF), Delay (0.5;1.0)

2) Settings > Filters > Inbox size (100), Default mode (record all), Contact to ignore (željeni kontakt čiji se razgovori neće snimati – nije obavezno)

3) Settings > Notifications > New call (off), Show caller (on), After call (off)

4) Settings > Save recording > Ask what to do

Opcija ima dosta, na vama je da podesite kako vam najviše odgovara.

Preporučujem da pogledate i kako možete lako blokirati pozie i poruke.

iPhone korisnici kod vas se sve plaća, pa preporučujem TapeACall Pro only for 9.99$

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Poštovani,
    Imam veliki problem.Telefon mi svaki razgovor snima.Marka je Infinix Hot 11s,Android 11.Kako ovo da isključim?Hvala unapred

  2. Поштовање, имам инсталирану ову апликацију већ пар година, не користим је често, међутимкада сам имао један непријатан разговор, одлучио сам да га снимим у меморију телефона. Међутим, глас особе која ме је звала је јако јако слаб. Не чује се када фајл пребацим на лаптоп, а када слушам преко мобилног чује се јако слабо. Опција за снимање је -ауто. Снинке сам пребавио на мп3 формат, али се онај ко ме зове јако тихо чује. Која је Васа препорука? Хвала унапред.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *