Nova Windows 10 opcija: smanjite plavu boju

Plava boja zamara oči najviše, a pogotovo je problem noću kada je jedini izvor svetlosti monitor. Zato je poželjno smanjiti veštačku plavu boju radi očuvanja vida.

Rešenje za ovaj problem nam nudi f.lux softver ali Microsoft je napravio svoje rešenje i ugradio direktno u Windows 10. O f.lux programu sam već pisao pa, već ako niste, preporučujem da pročitate ovde.

Ova opcija će biti dostupna u martu ove godine za sve verzije Windows 10 sistema, a za sada je dostupna samo Insider korisnicima (build 15007).

Možete je pronaći na sledeći način:

  1. Otvorite aplikaciju podešavanja (dakle ne kontrolni panel)
  2. Kliknite na „System
  3. Odaberite stavku „Display
  4. Pod sekcijom „Color“ videćete opciju „Lower blue light
win-10-blue-light
Slika: addictivetips.com
win-10-blue-light
Slika: addictivetips.com
win-10-blue-light
Slika: addictivetips.com

Ova opcija se može odmah uključiti ili možete namestiti da se sama uključi u nekom delu dana, recimo uveče kada obično ugasite svetla u sobi. Naravno, možete podesiti i intezitet po svojoj volji i potrebama.

Veliki plus za ovu opciju i preporučujem svima da je probaju. Ukoliko niste tester i ne želite da budete, a želite da sačuvate vid, možete probati f.lux softver koji sam pomenuo. U početku će vam možda smetati višak žute boje (tj. manjak plave) ali ćete se vremenom navići i prijaće vam.

Izvori: 1. addictivetips
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *